Ce mancam?,freshful,pachet,pachetel,scoala Idei și rețete de pachet pentru școală

Idei și rețete de pachet pentru școală

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

pachet pentru școală

Idei și rețete de pachet pentru școală

Începe școala și noi, părinții, căutăm idei și rețete de pachet pentru școală, de preferat ceva sănătos, dar care să le și placă copiilor. Adică să îl și mănânce. Copilul nostru are asigurată o masă la școală, ceea ce pare ideal. Însă preferințele lui culinare (l-am învățat prost, cu mâncare de calitate) și dificultățile cu care se confruntă firmele de catering duc și la situații când nu poate sau nu vrea să mănânce meniul de acolo (plătit, desigur). Așa că îl mai trimitem cu câte ceva de acasă, când este cazul. Apoi, când îl luăm (după 7-8 ore) preferăm să îi dăm imediat ceva hrănitor, deci mai mergem cu un pachețel după el, pe care îl mănâncă în mașină, mai ales dacă urmează oră de sport.

Pentru că deja vedem câte ore alocăm preparării mâncării și transportului, economisim acest timp comandând ingredientele pe Freshful by eMAG, unde găsim o gamă foarte largă de ingrediente de calitate. Astfel ne rămâne de petrecut mai mult timp de calitate cu copilul.

Principiile nutriționale

Un pachețel pentru școală poate fi foarte simplu și ieftin (de tip sandwich cu „șuncă și cașcaval”), care este mai bine decât nimic, dar nouă ne place să credem că se poate mai bine. Avem în vedere câteva obiective esențiale când pregătim această mâncare.

Gustul trebuie să fie bun și pachețelul ușor de mâncat în pauză, pentru că degeaba sunt sănătoase în teorie dacă nu le și mănâncă. Asigurarea nutrienților necesari pentru energie (inclusiv efort intelectual) și creștere este, de fapt, grija noastră principală. Pentru că gustul se mai educă. Îi putem „păcăli” ușor să mănânce și ce trebuie, nu doar ce le place.

Acest aspect este foarte important, mai ales că mulți copii se trezesc târziu și nu mai vor sau nu mai au timp să mănânce micul dejun. Pentru că îl ducem cu mașina și drumul durează aproximativ 30 de minute, câteodată luăm cu noi această primă masă.

La fel ca în cazul adulților, mesele trebuie să conțină proteine, pentru că ele sunt precursoarele neurotransmițătorilor. Apoi, proteinele stabilizează mult mai bine glicemia și nivelul de energie pe toată durata zilei. La cei mai mâncăcioși sau cu poftă de dulce va fi de mare ajutor să se controleze mai ușor.

Accentul pe proteine

Sursele de proteine pot fi: mezeluri de calitate (da, există și așa ceva), pește, ouă, lactatele. Se poate merge și spre surse vegetale, dacă le plac (fasole bătută, hummus). Putem pune aici și o gustare de nuci/semințe porționate (sau un baton de casă).

Mezelurile de calitate costă mai mult, dar avantajul sănătății este pe primul loc. Mai ales că pentru ei cantitățile sunt mici, nu mănâncă cât un adult. Multe firme românești (mici producători) au acum variante de mușchi file, salamuri sau preparate similare, gustoase, sănătoase, ușor de mâncat. Avem de unde alege, citim cu atenție descrierea produsului și comandăm ce considerăm bun pentru noi. 

Peștele este și sursă de omega 3, extrem de important pentru creier și sistemul nervos. Putem alege ton, somon marinat, sardine, hering sau macrou de calitate (care să nu miroasă puternic). Pot fi incluse în sandwich-uri, wrap-uri și inclusiv pastă de pește. De exemplu, pastă de sardine cu ton și ficat de cod. Am prins la ofertă porumbul bio, la borcan, pentru pretențioși. Așa cum este și acest ton roșu conservat în ulei de măsline. 

Deși lactatele (laptele, iaurtul, brânza) sunt și ele surse de proteine, cele de vacă, în special, mai ales dacă sunt însoțite de cereale (pâine, cereale cu zahăr pentru micul dejun) pot induce o stare de somnolență și lipsă de energie, așa că ar fi de preferat seara. Lactatele de vacă includ o fracție proteică numită “caseomorfină”, cred că numele este suficient. Urda, brânza de capră și de oaie sunt de preferat, pentru că nu o conțin. Pot fi puse felii sau tot sub formă de pastă, tartinabilă. Deci când testăm o variantă urmărim și reacțiile copilului, comportamentul său.

Siguranța

Pachețelul trebuie să „țină” câteva ore fără să se altereze și fără să își schimbe gustul, aspectul, textura, mirosul. Aici avem și un mit mai greu de scos din mintea oamenilor: nu toate produsele cu termen de valabilitate mare sunt „pline de chimicale”. Din contră. Produsele care se păstrează bine fără să se strice sunt produse care provin din fabrici „curate”. Cele care se strică repede nu sunt întotdeauna cele mai naturale, ci pot fi cele mai „murdare” (microorganisme, bacterii, mucegaiuri, ciuperci în spațiile de producție).

Sandwich-ul și rudele sale

Includem și wrap-uri, hot-dog sau „plicuri” umplute cu ce ne dorim. Este de preferat lipia sau pâinea fără gluten. Sau măcar o pâine „multicereale”, cu secară. Putem folosi orice umplutură pentru ele și o idee bună este să fie mai multe și mai mici (eventual cu conținut diferit), pentru ca ei să le poată termina în scurtul timp pe care îl au la dispoziție.

Aici trebuie să punctăm și celebrul „șnițel”. Poate fi și sub formă de fâșii sau nuggets, cel mai important este să folosim un ulei de calitate (măsline) și să nu le ardem. Cea mai bună metodă este la friteuza cu aer cald, unde uleiul nu mai este necesar și putem regla foarte bine expunerea la căldură. Noi includem și condimente în compoziție, încercând să evităm făina albă, pe cât posibil (putem folosi diverse alte tipuri de făină, fulgi de porumb).

Pare ciudat că vedem și “mezeluri” într-o astfel de listă dar avem câteva motive: comoditate, rapiditate, gust (unii copii le preferă). Și chiar putem găsi mezeluri cu listă de ingrediente curată. Inclusiv variante tradiționale, românești, de la mici producători locali. Fără “porcării”, fără “chimicale”. Pot fi mâncate ocazional. Este oricum mult mai bine decât ce poate găsi de cumpărat drept “sandwich”. Sau “pate”-uri. Sau dulciuri.

Cutia pentru mâncare

Este metoda ideală pentru că ne permite să punem orice ne dorim, evitând pâinea. Dezavantajul este dimensiunea și necesitatea unui timp concret alocat mesei, nu pot fi mâncate din mers. Chiar dacă legumele nu sunt neapărat esențiale, e bine să le includem pentru factorul de educație nutrițională. Copiii trebuie să fie obișnuiți să le mănânce. Iar pentru cei care au kilograme în plus reprezintă un volum mare cu calorii puține.

Aveți aici mai multe idei de rețete, într-un articol mai vechi.

Ce evităm?

Pentru că au o valoare nutrițională redusă și efecte negative asupra sănătății (inclusiv asupra concentrării și atenției) evităm dulciurile, alimentele procesate cu mulți aditivi (în special coloranți artificiali), alimentele prăjite la temperaturi mari, făinoasele (covrigi, pate-uri etc.).