Sezonul de grătar

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

grătar

Sezonul de grătar

Anul acesta am decis să fur startul cu sezonul de grătar, să ne pregătim mai din timp. Ce cumpărăm, cum le preparăm, cum le mâncăm? Și cum ne bucurăm de un grătar cu familia și prietenii fără să facem daune prea mari în portofel sau pentru sănătate? Primăvara ies ofertele pentru „materia primă”, dar și pentru ustensile, accesorii, bere, șpriț. Am găsit cam tot ce am avut nevoie la Freshful by eMAG. E mai ușor să comandăm, ne rămâne mai mult timp pentru… grătar sau iarbă verde. 

Grătarul în sine

Aici treaba e cunoscută: pe lângă „grătar” cred că merge și o „placă”, unde alimentele sunt mai puțin expuse la fum. Ne mai trebuie perie de sârmă, clești, bidon cu apă, vase de inox. Aș evita vasele din plastic. Sticla sau ceramica sunt și ele bune, dar e posibil să ne întoarcem cu mai multe bucăți decât am avut când am plecat.

Între lemn și cărbuni este o altă mare dilemă, pentru că gazul îl exclud. Deci rămâne după preferință. Cărbunii ard mai greu, dar țin mai mult și produc mai puțin fum. Plita electrică, deși mai „curată” (adică mai sănătoasă), nu dă acel gust specific. Cred că cei mai mulți „grataragii” vor considera și berea un element strict necesar. 

Carnea

Da, este important să fie proaspătă și din surse de încredere. La Freshful este livrată cu mașini frigorifice, deci suntem în siguranță și provine inclusiv de la mici producători locali care cresc cu grijă, responsabil, animalele în România. Dacă ieșim la iarbă verde este bine să ținem carnea în cutii sau sacoșe termoizolante pe timpul transportului. Împreună cu gheața, desigur. 

Ideal este să fie marinată în prealabil, marinarea reduce formarea compușilor periculoși atunci când este friptă. Putem cumpăra gata marinată sau o putem marina pe cont propriu, cu mixul preferat de lichide și condimente. 

Pentru cârnați, mici sau alte tipuri de carne procesată ar fi mai sănătos să evităm adaosul de nitrit. 

Atenție: cea mai mare parte a riscului provine din substanțele care se produc la temperaturi mari. Dacă avem grijă să nu fie arsă, carnea la grătar poate fi mâncată ocazional, fără probleme. 

Legumele și salatele

Avem nevoie de ele pentru fibre, antioxidanți, gust, volum. Deci lista pentru grătar trebuie să includă și „câteva” frunze (eventual gata spălate și tăiate) sau legume de sezon. 

Ar fi de preferat să mâncăm legumele proaspete, sub formă de salată. Adăugăm puțin ulei de măsline de calitate și oțet balsamic. Ajută mult atunci când facem exces de carne (proteine). Dacă pentru carne este necesară temperatura mare pentru a fi gătită, legumele sunt mult mai sensibile, deci trebuie să avem grijă pentru a nu le arde. 

Dacă vrem salate mai consistente sau avem și participanți care vor altceva decât carne este bine să ne mai pregătim cu niște măsline, brânză, semințe, plante aromatice. 

Putem coace niște cartofi în folie de aluminiu. Da, cunoaștem toți sperietoarea cu aluminiul, dar studiile arată foarte clar că acel aluminiu nu ajunge în cartof, îl mâncăm fără coajă. Pentru alte alimente există însă acest risc, mai ales la cele marinate și expuse la temperaturi mari. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804775

Pâinea

Aici eu prefer pâinea dospită un timp mai lung, cu maia, eventual și cu alte ingrediente (măsline, ceapă, cartofi, semințe etc.). Face diferența, în mod clar. Avem și variante de pâine fără gluten, lipii, crackers de secară, pentru cine vrea să rămână „la regim”. 

Sosurile

Grătarul clasic, „românesc”, este mâncat, în general, simplu sau cu muștar (micii). Dar putem veni de acasă și cu diverse alte sosuri, inclusiv un sos de iaurt cu usturoi sau mentă, delicios. Există și sosuri gata preparate, cu ingrediente sănătoase. Pe lângă gust, un rol important este tot acela de a ajuta digestia, flora intestinală benefică și de a ne proteja de efectele negative ale arsurii, fumului, excesului de carne. 

Băuturile

Apa rămâne pe primul loc, pentru că un exces de proteine are nevoie de mai multă apă pentru a se elimina metaboliții. Poate fi completată de limonadă (eventual cu puțin ghimbir). Oricând am invitați eu fac o mare carafă cu limonadă, în care pun și puțin zahăr de trestie.

Acum se găsesc și diverse variante de limonade și băuturi răcoritoare gata preparate, inclusiv kombucha. Îmi pun pe comandă de fiecare dată, sunt slăbiciunea mea. 

Deși personal nu sunt fanul alcoolului, este clar că un grătar cere și o bere sau un vin bun. Putem face o excepție. Dacă tot bem alcool, măcar să fie ceva de calitate. Aș alege un tip de bere „craft”, nefiltrată, nepasteurizată, să-i simțim gustul adevărat. 

Deserturile

Pentru a ajuta digestia cărnii aș lua niște ananas tăiat cu o seară în prealabil, pus la frigider cu zahăr brun și scorțișoară, să formeze un sos. Este absolut minunat pus doar puțin pe plită, se caramelizează ușor, se înmoaie, devine mai dulce. Dar păstrează destul de bine vitaminele și enzimele. 

Dar avem și nenumărate variante gata preparate, de la mici producători care au grijă la ce ingrediente folosesc.