Salata nicoise

.fb-like {overflow: hidden !important;}

salata nicoise

Salata nicoise

Salata nicoise (se pronunță aproximativ “nisoaz(ă)”, după cum îi spune și numele, originară din Nisa, sudul Franței, este o salată tipică pentru dieta mediteraneană. Poate include diverse ingrediente însă cele principale sunt tonul, anșoa, oul fiert, roșiile, măsline, ceapă roșie, frunze de salată. Alternativ putem întâlni și ridichi, fasole păstăi, anghinare, ardei roșu, capere, castraveți. Deși, ca români, am include brânza, rețeta nu o conține. Ca dressing se poate folosi un sos “vinaigrette” (clasicul ulei de măsline și oțet sau zeamă de lămâie).

Este o salată low-carb, hiperproteică, bogată în grăsimi sănătoase, fibre, vitamine, minerale, antioxidanți.

Beneficiile ingredientelor

Tonul este ușor accesibil, dacă folosim o variantă ieftină de la conservă (de preferat în ulei de măsline). Avem la dispoziție și variante la borcan sau chiar de ton proaspăt, pe care să îl gătim rapid pe plită sau la cuptor. Este bogat în omega 3 și proteine.

Anșoa sunt un fel de hamsii marinate, sărate, cu un gust savuros puternic și specific, de tip umami. Și ele sunt bogate în omega 3, vitamina D, vitamina B12, fier, calciu, magneziu, fosfor.

Ouăle nu mai au nevoie de nicio prezentare, fiind un aliment aproape complet și foarte sățios. Ultimele cercetări arată că nu avem o limită de consum la persoanele sănătoase și pot fi mâncate fără probleme și seara.

Roșiile au început să se coacă și la soare în zonele mai calde, deci le putem include în rețetele noastre pentru aportul de licopen (un antioxidant cu rol de protecție inclusiv pentru prostată).

Frunzele de salată (eu folosesc diverse variante de la Eisberg, gata spălate și tăiate) oferă o bază bogată în fibre și antioxidanți.

Toate aceste ingrediente sprijină sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, ajută flora intestinală benefică, sistemul nervos și pielea. Salata este ușor de făcut și foarte gustoasă.

Variante și preferințe individuale

Am mâncat chiar la Nisa câteva astfel de variante, pe care le putem adapta la ingredientele avute la dispoziție sau preferate de fiecare dintre noi. Poate fi un mic dejun (fără ceapă), un prânz (putem adăuga cartofi) sau cină (în orice variantă).