Dezvoltare personala,dietetica,interviu cu lavinia bratu,lavinia bratu Interviu in exclusivitate cu Dr. Lavinia Melania Bratu – Blog Life Care

Interviu in exclusivitate cu Dr. Lavinia Melania Bratu – Blog Life Care

Interviu in exclusivitate cu Dr. Lavinia Melania Bratu - Blog Life Care

Lavinia Melania Bratu este o profesionista pasionata, cu o vasta pregatire in domeniul biologiei si al sanatatii. Doctor in Stiinte si Biolog, imbina expertiza stiintifica cu abilitatile practice in medicina complementara si alternativa, avand specializari in nutritie si fitoterapie.

Pe langa formarea sa academica, este consilier de dezvoltare personala, un rol in care ajuta oamenii sa isi descopere si sa isi atinga potentialul maxim. A scris articole si a participat la simpozioane internationale, demonstrand angajamentul sau fata de educatia continua si sanatate.

Lavinia coordoneaza workshop-uri si ateliere axate pe autocunoastere si alimentatie sanatoasa, promovand un stil de viata echilibrat. De asemenea, este autoare a doua volume despre dietetica, evidentind viziunea sa holistica asupra sanatatii.

Cum a influentat formarea in Fitoterapie si Nutritie si Boli metabolice abordarea pe care o ai in consilierea nutritionala?

    Pe langa faptul ca mi-am dorit sa inteleg mai bine felul in care plantele folosite de mii de ani au un efect terapeutic, mi-am dorit mult sa inteleg cum putem realiza preventia bolilor, firesc. Pentru ca avem acesta responsabilitate, preventia bolilor este in fisa postului la fiecare dintre noi!

    Astfel am inceput sa citesc, sa urmez cursuri, sa realizez chiar si un doctorat in care am studiat sapte plante medicinale din Romania – procentul de metale grele si de nutrienti. Mai mult, dupa doar un an de practica si consiliere am realizat ca am nevoie de mai mult, ca sa pot ajuta cu adevarat oamenii.

    M-am inscris la facultatea de psihologie, apoi am urmat si un master in psihologie clinica si psihoterapie, iar acum lucrez la o noua teza de doctorat in acest domeniu. Toate aceste preocupari m-au adus mai aproape de oameni si intelegerea lor

              Cum percepi legatura dintre nutritie si sanatatea mentala?

     ”Cum te simti?”, e o intrebare la care de multe ori ne putem gandi si la acest raspuns: ”Exact asa cum imi este si digestia.”

    Afirm cu toata convingerea asta, pentru ca stim cu totii ca atunci cand suntem deranjati la stomac, cand avem flatulente, balonari, indigestii nu suntem bine si nu prea avem spor in nimic. Ca sa fii bine, ai nevoie de o digestie buna, clar! Si atunci, nu mai avem nici o indoiala ca alegerile nutritionale influenteaza microbiomul intestinal. Acesta, la randul sau este in stransa corelatie cu starea psihica, pentru ca orice inflamatie din burta noastra aduce automat inflamatie si la nivelul creierului.

    Stiti vorba aceea, ”Fericirea trece prin stomac”? Este cat se poate de adevarat, poate si pentru ca hormonul fericirii – serotonina – se formeaza preponderent la nivelul burtii, nu a creierului.

    Insa, pentru a prinde greutate tot ce va spun aici, am sa las rezumatul dintr-un articol de specialitate:

    „Comunicarea bidirectionala dintre sistemul nervos central si microbiota intestinala, denumita axa intestin-creier, a fost de un interes semnificativ in ultimii ani. Disbioza si inflamatia intestinului au fost legate de cauzarea mai multor boli mintale, inclusiv anxietate si depresie, care sunt predominante in societatea de astazi. Probioticele au capacitatea de a restabili echilibrul microbian normal si, prin urmare, au un rol potential in tratamentul si prevenirea anxietatii si a depresiei. “

    Ce rol joaca nutritia in prevenirea si gestionarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare?

    Genetica si transmiterea bolilor prin gene, de la o generatie la alta este astazi cumva depasita de epigenetica si de eliberarea faptului ca noi nu suntem un rezultat al genelor noastre si atat. Bruce Lipton in celebra carte ”Biologia credintei”, vine cu argumente stiintifice si demonstreaza ca deasupra genelor este felul in care noi ne adaptam la mediu. Exista intotdeauna un declansator care declanseaza activitatea acestor gene, iar acestea tin de adaptarea omului: alegerea hranei, somnul, gestionarea stresului, cat de activ sau sedentar este omul.

    In wellbing vorbim despre alegerea hranei si buna gestionare a suplimentelor ca fiind unul dintre factorii decisivi in mentinerea starii de sanatate.

    Haideti sa recunoastem ca hrana este sursa de nutrienti si energie. Unele alegeri ne dau energie, altele ne epuizeaza. Iar legatura cu bolile cronice este evidenta, nu mai poate nimeni contesta asta!

    In ce mod zaharul influenteaza starea de spirit si sanatatea mentala?

    Haideti sa incepem cu un exemplu: cum se comporta un copil mic care scapa la dulciuri, consuma a doua portie de tort si bea suc acidulat plin cu zahar? Mamicile stiu cel mai bine raspunsul, multe declara exact asa: ”copilul devine extrem de agitat, actioneaza parca lipsit de orice control, nu te mai poti intelege cu el.”

    Vedeti, exact asa e si cu noi, o glicemie ridicata inseamna o stare mentala incetosata, o anulare a capacitatii de coerenta si creativitate. Si va spun cu toata asumarea, pentru ca cercetare mea din prezent este legata de dependente. Am fost uimita sa descopar ca fiziologia creierului nostru este profund afectat de consumul de dulciuri, noi devenind dependenti precum sunt cei care devin dependenti de droguri.

    Da, sistemul dopaminergic din creierul nostru este la fel afectat ca si cel al unui dependent de droguri! Ei bine, si atunci va intreb si mereu adresez aceasta intrebare: de ce exista zahar in atat de multe produse? De ce ne lasam  pacaliti de acest gust care are o satisfactie de moment, ne aduce placere, insa pe termen lung ne aduce inflamatie in corp, respectiv boala.

    Exista anumite suplimente sau alimente care pot ajuta la reducerea poftei de dulce?

    Cred ca in ceea ce priveste dulcele si ponderarea cautarii de glucide permanent in dieta noastra, este responsabil in primul rand mentalul si gestionarea emotionala. Mai apoi, cred ca un consum potrivit si prioritar de fibre si proteine ajuta, cu siguranta. Iar mai apoi cred ca ne putem folosi si de suplimente.

    Ma feresc cat pot de mult in a face recomandari, la modul general. Pentru unii dintre noi este bun un produs, pentru altii, un alt fel de produs. Avem nevoie sa ne stim, fie prin cercetarea continua si cu mintea treaza, fie prin ajutorul pe care-l primim de la oameni avizati, ca sa ne indrume in aceste alegeri.

    Avem multe recomandari si produse care functioneaza, stim bine ca la unii da, la altii ba. Ca de ar functiona la toti, va dati seama, am fi bine cu totii!

    Conf.univ.dr. Lavinia Melania Bratu

    Biolog, Psiholog clinician, Consilier nutritie

    Fondator ”Dietetica – o noua filosofie de viata”