Pregătire pentru iarnă

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

pregatire pentru iarnă

Pregătire pentru iarnă

De ce ar trebui să facem o pregătire pentru iarnă, din punct de vedere nutrițional?
Sezonul rece pune un stres suplimentar asupra organismului. Nu doar frigul ci și lipsa soarelui, variațiile de umiditate din casă (aer prea uscat), aerisirea precară, trecerea de la sezonul cald la cel rece. 

Este nevoie să furnizăm toate vitaminele și mineralele necesare cu alimente care să ofere energie, să stimuleze circulația, să ajute imunitatea și să ne încălzească. 

Pește oceanic 

Aici includem și ficatul de cod, ca cea mai bună sursă de omega 3, vitamina D, vitamina A. Acest pește este de preferat să fie proaspăt, dar cum nu stăm lângă ocean, ne vom mulțumi cu variantele mai comune: congelat, conserve. Sunt compromisuri care merită făcute pentru densitatea nutritivă a peștelui. Aportul de seleniu, zinc, fier, omega 3, vitamina D ajută imunitatea, reduce inflamația, oferă protecție antioxidantă. 

Îl preparăm cât mai puțin (temperaturi mici): la abur sau la cuptor. Evităm grătarul și prăjirea. Grăsimile din pește sunt sensibile la denaturare (gătire, expunere la oxigen) și trebuie protejate. 

Dintre animalele terestre puiul este binevenit, de preferat sub formă de supă de pui cu legume, unul dintre remediile naturale pentru răceli. Porcul va veni singur în perioada sărbătorilor, nu trebuie să-l căutăm în mod deosebit. 

Ciuperci

Ajută imunitatea și au vitamine din grupul B, proteine, minerale. Este bine să includem în meniul nostru o diversitate de ciuperci, nu doar un singur tip. Se găsesc proaspete, congelate sau conservate, în diverse combinații. 

Legume conservate

Și aici sunt de preferat cele proaspete, dar iarna nu este sezonul lor. Deci ne vom îndrepta către conserve. Includem aici și sucul de roșii, zacusca, murăturile. Paradoxal, anumiți nutrienți se asimilează mai bine din legumele gătite iar murăturile au în plus fermenții lactici (probiotice) și chiar un nivel crescut de vitamina K. 

Au și avantajul că se păstrează bine la temperatura camerei, fiind și un stoc de siguranță, alături de orez, paste, mălai, fasole sau linte uscată. 

Ovăz (fulgi și tărâțe)

Aici avem o cereală mai deosebită: fără gluten dar cu un tip de fibre care ajută flora intestinală și imunitatea. Poate fi folosit ca atare (în loc de “cereale cu lapte”) sau inclus în biscuiți, batoane de casă, pus chiar în shake-ul de proteine. Budincile de ovăz sau porridge-ul sunt ușor de făcut și putem include alte ingrediente sănătoase: iaurt, nuci, semințe (este celebră cea cu semițe de chia), fructe (uscate). 

Citricele

Sunt fructe bogate în vitamina C, specifice sezonului rece la noi în țară. Dacă vara mâncăm fructele locale, în sezon, iarna este timpul pentru fructele exotice. Le mâncăm de preferat crude dar pot fi făcute și suc. Lămâia este regina, pentru că nivelul de vitamina C este maxim și o putem folosi la marinate sau pentru alte rețete. Dacă folosim și coaja alegem lămâi netratate. 

Condimentele

Este bine să mergem mult mai departe decât ceapă și usturoi, sare și piper atunci când condimentăm mâncarea. Condimentele au, pe lângă gust, un efect protector asupra alimentelor dar și asupra sănătății. Plantele aromatice se găsesc și proaspete. Dar este bine să avem în casă măcar boia dulce și iute, turmeric, un mix de ierburi de provence, un sos de soia de calitate (eventual cu conținut redus de sare sau fără gluten). Aici aș include uleiurile de calitate, care să dea un plus de aromă: măsline extravirgin, susan

Pe listă voi avea și alte alimente, cum ar fi carnea de vită (bogată în fier), urda (proteina din zer) și celelalte alimente de sezon.