7 farfurii dietetice pentru sanatatea organismului

Unele ingrediente sunt considerate detergenti naturali pentru organism. Stiu ca suna destul de aiurea dar ideea de detergent este cumva asociata cu ideea de curatare, de detoxifiere, de eliminare a tuturor toxinelor sau macar a unei fractiuni din cele pe care le-am acumulat.

Se spune ca lamaia ar fi un detergent natural care poate curata organismul foarte bine. La fel sunt salatele verzi si legumele crude care reusesc sa curete corpul, sangele, limfa. Desigur, imaginati-va ca acest proces nu se va intampla chiar in cateva minute, dupa ce ati mancat o salata. Probabil ca este un proces mai lung si mai anevoios, insa important este sa il incepem.

linte verde scazuta cu ulei

Paste cu broccoli si ulei de masline + 2-3 catei de usturoi romanesc

Dragilor, daca vreti sa va detoxifiati organismul repede si eficient, treaba este foarte simpla. Fara carne! Este prima regula. A doua regula este urmatoarea: Fara alcool! A treia regula este ca nu avem voie sa facem exces de sare, care imbolnaveste atat ficatul cat si rinichii iar aceste doua organe sunt esentiale pentru procesul natural de detoxifiere.

Iar pastele mele cu broccoli fac miracole. Dragilor, fierbeti o mana de paste si le scurgeti de apa, fara sa le clatiti. Apoi trageti la tigaie in putin ulei de masline o mana de broccoli tocat marunt. Adaugati usturoi pisat marunt sau tocat felii, sare, oregano, busuioc, ce doriti dvs., chiar si un pic de ardei iute sau piper. Lasam broccoli sa se innabuse cam 2-3 minute, nu mai mult. Apoi broccoli innabusit se combina cu pastele si optional mai punem noi un strop de lamaie. Veti manca regeste si nu veti regreta nimic. Este o mancare delicioasa si foarte sanatoasa.

paste cu broccoli

Linte verde cu ulei de masline si usturoi

Ah, dragilor, daca ar fi o mancare pe care as vrea sa o am mereu in frigider, aceasta ar fi. As vrea sa nu imi lipseasca niciodata lintea verde pentru ca este delicioasa, satioasa, hranitoare, nutritiva, usor de pregatit si nu este deloc scumpa! Fierbe usor, deci nu este un chin, ca la fasole. Si nu face probleme cu stomacul si nici nu creeaza balonare in cele mai multe cazuri. Pe langa asta, lintea are proteine cat o friptura, doar ca nu ridica nivelul colesterolului si nici al trigliceridelor.

Cum facem lintea? O spalam in mai multe ape si apoi o punem la fiert cu suficienta apa. Eu pun mereu cate o cana de apa in lintea care fierbe si o las la foc puternic. Mai adaug sare, piper, oregano, cimbru, busuioc. Mai amestec, mai adaug apa cand vad ca a scazut si ma cam plimb pe langa plita. Nu vreau sa se prinda, nu vreau sa amestec prea mult fiindca nu vreau sa o fac terci. Si vreau sa stiu cand e fiarta ca sa sting focul si sa nu mai pun apa. Cand este gata fiarta si apa s-a evaporat cam toata, pun ulei de masline si 2-3 catei de usturoi pisati marunt. Amestec lintea fierbinte si incepe sa se simta aroma de mujdei semi-innabusit, fix ce ne trebuie ca sa nu avem arsuri la stomac din cauza usturoiului.

Servesc ca atare, in loc de orice garnitura. Avem fibre, proteine si antioxidanti minunati in linte. Va recomand aceasta reteta care nu pune presiune pe ficat si pe rinichi cu toate ca poate concura cu o friptura la cantitatea de proteine.

linte verde cu ulei de masline

Salata mediteraneana cu anghinare murata

Daca as avea cati bani as dori eu, va spun sincer ca as merge la magazinul italienesc si mi-as cumpara vreo 10-12 borcane de anghinare murata in ulei de masline. Dar bine ca nu am asa buget caci ce e prea mult strica 🙂 Anghinarea murata in ulei este sanatoasa pentru ficat insa este si calorica. Imaginati-va cat ulei de masline contine.

Eu folosesc 3-5 bucati de anghinare in orice salata pe care vreau sa o ridic la rang de mancare sanatoasa si super-nutritiva. In salata de mai jos avem rosii, castraveti, ceapa rosie, patrunjel, anghinare, ulei din borcanul cu anghinare, sare, piper. Nu aveti nevoie de suc de lamaie fiindca anghinarea are si putin otet in borcan deci este deja acrisoara.

salata de rosii cu anghinare

Legume fierte ca atare sau facute tocanita

Fierbem cartofi clasici, cartofi dulci, telina, pastarnac, dovlecei, broccoli etc. Le stropim la final cu ulei de masline si daca dorim, adaugam si 1 lingurita de mujdei. Va asigur ca o sa va placa mai mult decat cartofii prajiti. Supa care ramane de la legume se poate consuma si ea, desigur. Curata organismul foarte eficient.

tocanita de legume

legume la cuptor

Paste cu rosii, spanac, usturoi, ulei de masline

Fierbem pastele si le scurgem fara sa le clatim. Separat tragem la tigaie cateva rosii tocate marunt, cu putin ulei de masline, sare, piper, oregano, cimbru, busuioc, usturoi pisat sau tocat felii subtiri. Adaugam si o cana de apa de la paste, care va ajuta rosiile sa se transforme in sos de rosii. Spre final, adaugam si o mana de spanac si lasam frunzele sa se innabuse cateva secunde, maxim un minut. Pastele se rastoarna in tigaia cu rosii si spanac si amestecam frumos. Servim cald, cu ardei iute sau cu piper sau simplu, ca atare.

paste cu rosii si spanac

Salata italieneasca de paste cu legume si busuioc

Paste fierte al dente + ulei de masline, busuioc verde, rosii proaspete, masline fara samburi, un strop de ulei de masline, sare, piper, oregano. Facem paste fara sa le mai pregatim ulterior. Doar le fierbem si le scurgem, fara sa le clatim. Apoi le putem folosi in salate de legume. Pastele de grau dur se gasesc peste tot, sunt cele tip Barilla, care fierb mai greu si raman mai ferme cand sunt fierte conform instructiunilor de pe pachet. Optional, in aceasta reteta puteti sa folositi si un catel de usturoi pisat marunt si incoporat in salata.

dieta mediteraneana retete

Legume la cuptor, stropite cu ulei de masline

Eu folosesc cartofi simpli, cartofi dulci, morcovi, dovlecei, zucchini, ceapa, sfecla rosie, rosii si nu numai. Legumele se toaca grosier si apoi se stropesc cu putin ulei de masline. Mai presaram sare, piper, boia de ardei, oregano, cimbru, ce condimente naturale dorim. Apoi dam legumele la cuptor pana cand se rumenesc frumos. Le scoatem si le servim 🙂

legume la cuptor

Dragilor, acestea sunt cele 7 farfurii dietetice pe care eu vi le recomand pentru curatarea organismului de toxine. Carnea si produsele de origine animala se digera mai greu si pot lasa toxine in urma lor in tot organismul. Aici trebuie sa intervina legume si verdeturi, salate, fructe si apa plata cat mai curata care sa spele organismul, sa il repuna pe picioare.

Va salut cu mare drag si va doresc sanatate maxima!

Cititi si alte articole inspirate din dieta mediteraneana.

Urmariti-ma pe Facebook aici.