Revani sau Basbousa, prajitura orientala cu gris si sirop de zahar

Dragilor, mancarea orientala este cu adevarat fasinanta. Ne plac dulciurile orientale la fel de mult ca si celelalte preparate culinare specifice gastronomiei orientale, fie ca discutam despre mancarea turceasca, mancarea arabeasca, mancarea libaneza samd.

Astazi va ofer o reteta super simpla, super delicioasa, de prajitura orientala cu gris si sirop de zahar. Cu toate ca este minunat de gustoasa, va asigur ca se prepara foarte rapid si din ingrediente pe care sigur le aveti la dispozitie prin bucatarie.

Iata ce ingrediente sunt necesare pentru o prajitura orientala delicioasa Revani sau Basbousa:

  • 2 cani de gris
  • 4 oua
  • 330 ml kefir sau lapte batut/ sana/ iaurt
  • 1 esenta de migdale sau de trandafir
  • coaja unei lamai
  • 300 grame de zahar
  • jumatate de pachet de unt adus la temperatura camerei
  • jumatate de pachetel de praf de copt
  • un praf de sare
  • putina scortisoara
  • 20-30 de migdale

Mod simplu de preparare pentru o prajitura orientala delicioasa, fie ca ii spunem Revani sau Basbousa:

  1. Amestecam toate ingredientele intr-un bol mare, mai putin zaharul si migdalele.
  2. Dam amestecul la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
  3. Coacem revani aproximativ 45 de minute la foc mediu sau pana cand devine aramie, maronie, rumenita.
  4. Revani se taie usor cu cutitul si pe fiecare trigon rezultat vom pune cate o migdala. Faza ideala este sa portionam prajitura inainte de a fi gata insa eu nu am fost pe faza asa ca am pus migdalele abia la final. Am taiat revani cand deja era coapta si scoasa din cuptor. Cu cutitul am facut niste crestaturi mici in mijlocul trigoanelor de revani si acolo am infipt migdalele. Data viitoare voi aseza migdalele inainte sa dau prajitura la cuptor.
  5. Separat vom topi la foc mic zaharul cu 2 cani de apa. Lasam siropul sa fiarba macar 2-3 minute, in clocot. Asa stim ca zaharul este topit.
  6. Peste prajitura Revani vom turna siropul se zahar si apoi lasam prajitura sa stea linistita macar 30 de minute.
  7. O servim cu cafea alaturi sau cu ceai, limonada, apa rece 🙂

Revani seamana enorm cu Basbousa, o alta prajitura orientala. Se fac aproape la fel. Ba mai mult, am gasit numeroase bloguri culinare unde bucatarul spunea ca Revani este acelasi lucru cu Basbousa. Ambele sunt prajituri cu gris, insiropate cu sirop de zahar, aromatizate cu apa de trandafiri, de portocale, coaja de portocale samd.

Unele retete de Basbousa si de Revani au nevoie de razatura de cocos. Eu nu am avut la indemana asa ca nu am pus. Am completat cu gris cat sa imi iasa o compozitie destul de consistenta. Nu credeam ca va iesi asa de buna dar a iesit minunat, lucru care ma duce cu gandul la faptul ca uneori este si norocul incepatorului :)) Sa vedem, caci am de gand sa repet reteta si sper sa iasa cel putin la fel de bine ca de data asta, cu exceptia faptului ca voi portiona prajtura inainte de a o pune in cuptor si tot atunci voi pune si migdalele.

Teoretic, prajitura Revani, inainte de a fi pusa in cuptor, poate fi portionata cu cutitul atat cat sa lasati urme in compozitie. Asa se pot aseza migdalele in interiorul trigoanelor. Desigur, migdalele se pot aseza in compozitie si fara sa o portionam. Le asezam la distanta una de cealalta 🙂

In fine, nu prea conteaza aceste mici detalii cand prajitura este gustoasa si sanatoasa. Pentru mine aspectul conteaza mai putin decat gustul si compozitia 🙂

Va salut cu drag si va doresc mult succes in tot ce faceti!