Top 7 secrete pentru sanatate din bucataria mediteraneana

Bucataria mediteraneana ascunde numeroase secrete pentru sanatatea noastra. Vinul rosu ecologic, uleiul de masline, ceaiurile din plante de munte si nu numai. Acestea sunt doar 3 dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru sanatatea noastra. Sunt lucruri micute si marunte dar cu efecte uriase.

Astazi va ofer cele mai importante 7 secrete pentru sanatate, din bucataria mediteraneana:

Uleiul de masline extravirgin, presat la rece, bun si sanatos. Eu il consum zilnic zilnic. Adica zilnic fara nicio exceptie. Ori il pun in salate, ori in adaug la supe si ciorbe, ori il adaug in tocanite sau peste legumele pe care le fac la cuptor. Nu exista zi fara ulei de masline si intotdeauna folosesc ulei de masline dintr-o sursa de incredere, de la producatori in care stiu ca ma pot increde ca au obtinut uleiul natural.

Un ulei minunat pe care vi-l recomand cu incredere este cel de la Kanakis, si il gasiti la Mediteranea Gourmet. Este ulei de masline presat la rece, extravirgin, produs in Grecia.

Legume colorate, de toate felurile. Ce ar fi bucataria mediteraneana fara legumele viu colorate, bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. Le tocam si le adaugam in supe si ciorbe, in tocanite si la cuptor, in preparate de orice fel. Le folosim in salate si chiar si in placinte grecesti. Le combinam in fel si chip si avem grija sa fie in cantitate consistenta pentru ca sunt baza alimentatiei sanatoase.

Fructe, seminte si nuci. Le folosim pentru ca ne aduc aport de vitamine, minerale si antioxidanti + grasimi sanatoase (seminte si nuci). Avem nevoie de fructe si le consumam in stare naturala, cu tot cu pulpa, nu doar sucul lor. Cat despre seminte si nuci, nu facem niciodata exces, la fel ca si in cazul fructelor. Aici tinem cont de faptul ca sunt categorii de alimente mai bogate in calorii si pe care le folosim cu multa atentie. Chiar si avocado trebuie consumat cu moderatie.

Ceai din plante medicinale si din plante de munte, din flori naturale, din surse bune. Ceaiul este nelipsit din bucataria mediteraneana si automat este nelipsit din casa noastra. Avem numeroase cutii cu ceaiuri, care mai de care mai incantatoare ca aroma si culoare. Preferatele mele sunt ceaiurile din plante de munte si ceaiurile care au in compozitie flori naturale si coaja de citrice. Iti fac sufletul sa se linisteasca.

Un ceai minunat pe care vi-l recomand este cel cu miere, portocala si sofran grecesc, de la Mediteranea Gourmet. Ceaiul este divin, un balsam pentru corp si minte. Cutia de ceai are 10 plicuri si nu o sa vrei sa le imparti cu nimeni 🙂

Scortisoara si cafeaua slaba sunt si ele de baza in bucataria mediteraneana. Cafeaua este nelipsita din bucataria mea si este al doilea lucru cu care incep ziua, dupa apa plata proaspata. Cafeaua este mereu slaba caci asa imi place sa o prepar si intotdeauna pun un varf de cutit de scortisoara care aduce aport mare de antioxidanti, pe langa aroma care alunga orice stare de neliniste si de lipsa de motivatie. Scortisoara parca te trezeste din visare si te trimite sa iti faci planuri mari.

Va recomand o scortisoara Ceylon BIO excelenta si pe care eu o folosesc la cafea, in deserturi si cand fac vin fiert. O gasiti la Mediteranea Gourmet si o sa va incante simturile la maxim. Eu o tin pe a mea intr-un borcan de sticla si o pretuiesc mult. O cutie de scortisoara ma tine cam un an daca nu chiar mai mult. Se consuma cu moderatie.

Verdeturile aromatice sunt si ele de baza in bucataria mediteraneana. Nu veti gasi restaurant mediteranean unde sa nu se simta aroma de condimente naturale si verdeturi aromatice uscate sau proaspete. Eu am borcane intregi cu oregano, cimbru, busuioc, maghiran, rozmarin si nu numai. Am boia de ardei, ienibahar, piper de toate culorile, sare naturala si curry, nucsoara si cardamom, plus multe alte arome naturale si care aduc aport mare de antioxidanti pretiosi pentru sanatatea noastra.

Usturoi, ceapa, ardei iute. Un trio nelipsit din bucataria mediteraneana, folosit cu masura, niciodata in exces. Avem mare pretuire pentru acest trio de ingrediente care adauga iuteala si antioxidanti preparatelor noastre. Le folosim in retete culinare numeroase si avem mereu grija sa nu ne lipseasca din bucatarie. Nici din cartile de retete mediteraneene nu lipsesc, ci sunt chiar pretuite foarte mult.

Desigur ca mai sunt si alte ingrediente de baza in bucataria mediteraneana. Lactatele slabe, pestele, vinul ecologic natural, acestea sunt si ele extrem de importante pentru cei care isi doresc sa urmeze un stil de alimentatie mediteranean autentic. Le consumam de asemenea cu masura, ca pe toate celelalte.

Ulei de masline extravirgin

Scortisoara BIO Ceylon

Ceai cu miere, portocale si sofran grecesc

Echilibrul este cel mai important cand discutam despre diete sanatoase si stilul de alimentatie cu adevarat sanatos si sustenabil. Echilibru in toate. Putin si bun. Totul cu masura. De aici incepem sa ne punem sanatatea pe primul loc.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

Articol realizat in parteneriat cu Mediteranea Gourmet.