Retete italienesti delicioase: Paste cu mazare si parmezan

Prima data cand am auzit de aceasta combinatie eram in Italia, in vacanta. Eram in Toscana si vizitam rudele sotului care sunt stabilite acolo de mult timp. Am descoperit o carte de retete culinare super veche si una dintre retete folosea paste, mazare si parmezan. M-a umflat rasul dar apoi mi s-a spus ca este una dintre cele mai bune retete italienesti de pe vremuri.

Am inteles ca mazarea era destul de bine conservata pe vremuri si atunci putea fi folosita si in perioadele in care nu erau resurse suficiente. Pastele erau conservate si ele bine, in stare uscata. Iar parmezanul rezista mult timp. Din aceste trei ingrediente care nu erau asa de usor perisabile, se faceau retete multe si bune.

Am incercat pastele cu mazare si parmezan si le-am dat nota 10! Nu as fi crezut.

Ingrediente necesare pentru paste cu mazare si parmezan:

  • 200 de grame de paste (pentru 2 adulti este suficient)
  • 200 de grame de mazare congelata
  • putin parmezan pe care il vom da pe razatoarea fina
  • 4 linguri de ulei de masline
  • sare si piper
  • 4-6 frunze de busuioc

Mod de pregatire simplu si delicios:

  1. Pastele se fierb asa cum ne plac, mai patrunse, mai al dente, mai ferme. Dupa ce sunt fierte pastele, le scurgem si nu le clatim.
  2. In paralel, tragem la tigaie mazarea cu putin ulei si putina apa. O luam direct din punga, congelata, o punem in tigaie si ii dam focul potrivit.
  3. O lasam sa sfaraie cateva minute pana cand simtim ca este patrunsa dar sa nu se faca praf. Mie imi place mazarea inca verde si putin ferma. Deci sa nu fie piure. Cam 7 minute este suficient ca mazarea sa fie facuta pentru gustul meu
  4. Dupa aceste 7 minute, adaugam direct in tigaia cu mazare incinsa pastele fierte si bine scurse si continuam sa lasam focul potrivit.
  5. Lasam pastele si mazarea sa se combine cateva minute, timp in care adaugam uleiul de masline, sare, piper, busuioc verde.
  6. Stingem focul dupa maxim 3 minute.
  7. Servim pastele si pe deasupra presaram parmezan ras.
  8. Optional, in pastele cu mazare si parmezan putem adauga si fulgi de ardei iute, pentru o varianta picanta.

Asta e tot. Este o mancare simpla si modesta. La noi in Romania este cam scump parmezanul dar folosim putin asa ca un triunghi este suficient pentru toata familia pentru 5-6 retete italienesti. Mai gasim si Grana Padano care seamana cu Parmezanul si este mai ieftin de cele mai multe ori.

Pastele cu mazare sunt o varianta de mancare sanatoasa, hranitoare, satioasa, cu aport modest de proteine si fibre. Chiar si asa, este mai bine sa mananci o astfel de portie de paste decat sa consumi paste inecate in sos de smantana. Caloric, este un targ mai bun. Ca si gust, din punctul meu de vedere, este tot un targ mai bun. Mazarea si parmezanul fac o echipa tare buna.

Sfat: sa nu va lipseasca piperul din reteta caci el da gustul perfect preparatului. Parmezanul, uleiul de masline si piperul fac echipa buna.

Va salut cu drag! Pofta buna si sanatate maxima!

Mai multe retete culinare sanatoase puteti descoperi aici.

Ma puteti urmari pe Facebook aici.

Ma puteti urmari pe Instagram aici.