Supa pentru longevitate

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

longevitate

Supa pentru longevitate

De mii de ani oamenii înceacă să afle metode pentru longevitate. Studii recente se fac inclusiv pe zonele unde oamenii trăiesc mai mult, așa-zisele “zone albastre” (blue zones). Chiar dacă nu ne putem muta mâine în Sardinia sau Okinawa, ne putem inspira din modul lor de viață.

Avem factorii genetici, pe care nu îi putem controla (populații izolate, de obicei pe insule). Mai sunt somnul de la prânz, vinul roșu, soarele, munca fizică, traiul în comunitate, ritualurile religioase (postul) și multe altele. Se constată și câteva elemente comune în dietă. Desigur, vorbim despre alimente locale (din sol bogat), în special în sezon sau conservate natural, fără îngrășăminte, aditivi, pesticide și alte chimicale.

Pentru a include astfel de alimente în meniul nostru ne putem inspira din rețetele mediteraneene, cum ar fi această supă care se prepară din ce legume avem la dispoziție. Este important să fie de calitate, pe cât posibil curate, inclusiv ulei de măsline adevărat, nu contrafăcut.

Ingrediente

Avem foarte multe tipuri de ierburi locale, factorul comun fiind fitonutrienții cu efect antiinflamator și antioxidant. La fel și condimentele, consumate în cantități mari. Avem deci o dietă relativ săracă în proteine, carnea fiind prezentă mai rar. Sunt prezente, în schimb, peștele și fructele de mare, lactatele de oaie și capră, leguminoasele (surse de proteine vegetale). Fructele erau mici, mai bogate în antioxidanți. Zahărul, uleiurile rafinate, făina albă și aditivii alimentari au lipsit până de curând.

Rădăcinoasele sunt baza, în special pentru gust: țelină, ceapă, morcovi, sfeclă roșie, poate chiar și cartofi.

Frunzele pot fi adăugate spre final și avem la dispoziție orice ne oferă natura în sezon: spanac, varză, leurdă, lobodă. Tot dintre alimentele verzi pot fi puse pe listă și păstăile de fasole.

Leguminoasele sunt sursa de proteine vegetale, am văzut variante cu năut sau linte, eu am folosit fasole roșie și fasole cu bob mare. Din fericire avem acum și conserve fără BPA, deci facem economie de timp. În mai multe studii științifice s-a constatat că înlocuirea unei părți a proteinelor de origine animală cu proteine de origine vegetală ajută la prevenirea așa-ziselor “boli ale omului modern” (diabet, boli cardiovasculare, obezitate). Mecanismele propuse sunt restricția metioninei (un aminoacid), aportul de fibre, aportul de antioxidanți, aportul de vitamine și minerale.

Variante

Pot fi incluse suc de roșii, paste, pâine uscată, ouă, pește, bucăți de carne bogate în colagen. Condimentele sunt după preferință, aici spre rozmarin, cimbru, oregano, coriandru, fenicul, chiman. Am fost tentat să merg și spre ghimbir, curry sau chiar să folosesc borș fermentat natural, pentru efectul probiotic.