Vitamina D în alimentație
Vitamina D este crucială pentru menținerea sănătății oaselor, a imunității și a stării de spirit. Deficitul poate slăbi oasele, compromite imunitatea și este asociat cu oboseala și depresia, rezistența la insulină, testosteronul scăzut. În lunile reci, când sinteza naturală este limitată, este esențial să ne bazăm pe alimente bogate în vitamina D și suplimente, pentru un aport adecvat. Când îmi fac comenzile de alimente includ întotdeauna și alimente bogate în vitamina D, chiar dacă iau și un supliment. Freshful este alegerea mea în ceea ce privește cumpărăturile, nu doar că au cea mai variată gamă de produse, dar acolo găsesc și cele mai proaspete produse, de la mici producători locali, ideale pentru a-mi îndeplini necesarul de vitamine și minerale. Să nu uităm și că-mi salvează timp – mai exact 2 ore la fiecare comandă. Pentru orice nutrient îmi propun să asigur maximul posibil din alimentație și să suplimentez doar cu cât este nevoie.
Sinteza naturală a vitaminei D în piele
Corpul nostru poate sintetiza vitamina D atunci când pielea este expusă la soare. În România, în zilele însorite din aprilie până în septembrie, putem obține aproximativ 10.000 – 20.000 UI de vitamina D în 15-30 de minute de expunere totală (la prânz, fără protecție solară). Această cantitate semnificativă se depozitează în corp pentru perioadele când lumina soarelui este insuficientă, cum ar fi în lunile de iarnă. În restul timpului (inclusiv dimineața, seara sau când folosim protecția solară), sinteza de vitamina D în piele este nesemnificativă. Și însoțită de fotoîmbătrânire.
Necesarul zilnic de vitamina D
Conform cercetărilor recente, necesarul zilnic real de vitamina D este mai mare decât se credea anterior. Deși recomandările generale sunt de 600-800 UI pe zi pentru adulți, mulți specialiști sugerează un aport de 1000-2000 UI pentru menținerea nivelurilor optime, mai ales în sezonul rece. În unele cazuri, la persoanele cu deficit sau vârstnici, se recomandă până la 4000 UI zilnic sau chiar mai mult.
Alimente bogate în vitamina D
Iată alimentele care conțin vitamina D, conținutul este aproximativ și poate varia:
– Ficat de cod (100g) – 4000 UI (aici avem și o cantitate mare de acizi grași de tip omega 3). Este un super-aliment mai puțin popular la noi dar care poate fi găsit la conservă.
– Somon sălbatic (100g) – 600-1000 UI
– Macrou (100g) – 360 UI
– Sardine (100g) – 270 UI
– Ton conservat (100g) – 236 UI
– Ficat de vită (100g) – 40 UI
– Gălbenuș de ou (un ou) – 40 UI
– Icre (somon, cod, hering) (100g)- 200 UI
– Lapte integral sau diverse variante vegetale fortifiate cu vitamina D (250 ml) – 100 UI
Teoretic, ciupercile pot avea și ele vitamina D dacă au fost expuse la soare sau raze UV. Totuși, ele nu pot fi considerate în mod obișnuit ca fiind o sursă de vitamina D. La fel, în grăsimea și ficatul animalelor crescute în libertate putem găsi cantități variabile de vitamina D.
Exemple concrete
Mic dejun
1. Omletă cu somon marinat și avocado
– 2 ouă, rucola, porumb, roșii uscate, 50g somon afumat, jumătate de avocado, ardei kapia, zeamă de lămâie.
– Vitamina D: ouăle oferă 80 UI, iar somonul aduce între 150-300 UI, totalizând între 230-380 UI.
2. Ouă fierte cu brânză de capră și legume proaspete
– 2 ouă de la găini crescute în aer liber (80 UI), 100g brânză de capră, roșii și castraveți.
– Vitamina D: 80 UI din ouă, brânza oferind o mică doză suplimentară
(20 UI), total aproximativ 100 UI.
3. Pate de ficat de cod și sardine
– 50g de ficat de cod, 50g de sardine, măsline kalamata, capere, unt, pâine de secară.
– Vitamina D: 2100 UI. Avantajul este că vitamina D, fiind liposolubilă, se depozitează în corp, deci nu este necesar să mâncăm zilnic fix doza recomandată.
Prânz
1. Ficat de vită la cuptor cu cartofi dulci și broccoli
– 200g ficat de vită, 200g cartofi dulci, broccoli.
– Vitamina D: ficatul de vită aduce 80 UI, însă o friptură simplă poate să nu contribuie semnificativ la vitamina D, dar rămâne o sursă excelentă de proteine. Ficatul de vită este și o sursă excelentă de fier, vitamina B12, fosfolipide.
2. Somon la cuptor cu o salată și ulei de măsline
– 200g somon sălbatic, mix de salată cu ulei de măsline și lămâie.
– Vitamina D: aproximativ 1500 UI.
3. Salată de sardine, roșii și avocado
– 100g sardine, jumătate de avocado, roșii și salată verde.
– Vitamina D: sardinele conțin aproximativ 270 UI per porție.
Cină
1. Pește oceanic la cuptor cu salată de rucola și semințe de cânepă
– 200g file de macrou, rucola, castraveți și 1 lingură de semințe de cânepă.
– Vitamina D: macroul oferă aproximativ 360 UI de vitamina D.
2. Salată cu brânză de oaie
– 100g brânză de oaie, mix de salată verde cu roșii.
– Vitamina D: brânza de oaie aduce aproximativ 20 UI.
3. Tartine cu ton și castraveți
– 100g ton în ulei de măsline, felii de castravete pe pâine multicereale sau de secară.
– Vitamina D: aproximativ 250 UI.
Concluzie
Vitamina D este esențială pentru sănătatea noastră, iar aportul său din alimentație este important mai ales în lunile de iarnă. Alege alimentele bogate în vitamina D de pe Freshful și adaugă-le în meniul tău zilnic pentru a susține sănătatea oaselor și imunitatea, mai ales atunci când expunerea la soare este limitată.
În plus, pentru ca tu să te poți ocupa de lista de cumpărături fără griji, de calculul unităților de vitamina D sau alte vitamine din alimentația ta, Freshful salvează timp pentru tine la fiecare sesiune de cumpărături. Mai mult, începând din noiembrie, îți oferă o soluție simplă și eficientă pentru reciclarea ambalajelor SGR. Adună sticlele în sacul special disponibil pe platformă, iar livratorul se ocupă de toate etapele următoare, cu garanția returnată direct în contul tău Freshful.
Referințe
1. Holick, M.F. (2007). “Vitamin D deficiency.” NEJM, 357, 266-281.
2. National Institutes of Health (NIH). “Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals.”