Supă finlandeză

Supă finlandeză

Supă finlandeză cu somon și cartofi

supă finlandeză

A făcut Andreea o supă finlandeză cu somon și cartofi. Varianta originală este cu praz, se aromatizează la final cu mărar și se drege cu smântână. Noi am modificat puțin rețeta: nu am avut praz, am folosit ceapă. În baza de supă am inclus niște ciuperci călite. Am adăugat și niște fasole cu bob mare. În loc de smântână am avut iaurt grecesc (10% grăsime).

Ingrediente

Ca de obicei, proporția între ingrediente recomand să fie aleasă în funcție de preferințele personale. Dacă vrei mai multă proteine pui mai mult somon, dacă vrei mai mulți carbohidrați pui mai mulți cartofi.

Somon: cel mai bine se comportă la gătit somonul de crescătorie. Există acum și variante din crescătorii certificate, deci un risc mai mic de antibiotice și alte elemente negative. Merge tras puțin la tigaie înainte de preparare (chiar cu puțin sos de soia, dacă vrem o aromă mai puternică). Sosul de soia o duce spre sărat, rețeta originală e “dulce”. Am mai făcut supe similare cu bucăți de pește alb.

Somonul sălbatic are o carne mai tare și se găsește, în general, sub formă de “medalion” congelat, cu piele și oase, dar poate fi folosit și el (fiert separat, apoi eliminate pielea și oasele, puse bucățile rezultate din nou în supă). Aici avem avantajul unei cantități mai mari de colagen.

Legume: cartofi tăiați cuburi, ceapă tocată, morcov tocat, tulpină de țelină (apio) tocată. Noi am folosit frunze de dafin și cimbrișor (pot fi scoase ulterior). Ciupercile brune au fost tocate foarte mărunt și călite în puțin ulei de măsline, sare, piper. După fierberea legumelor în supă se adaugă și bucățile de somon. Eu am vrut să fie mai consistentă, așa că am adăugat și niște fasole cu bob mare. S-a încadrat surprinzător de bine cu restul ingredientelor.

Mărarul proaspăt tocat la final și smântâna sau iaurt, după preferință.

De ce mâncăm supe?

Supele sunt ușor de făcut, hidratează, încălzesc și rețetele pot fi adaptate cu ingrediente după preferință. Se digeră ușor și fierbeera este o metodă sănătoasă de a pune în valoare nutrienții din alimente, fără a produce compuși toxici. O astfel de supă este o masă în sine, nu este nevoie să mâncăm mai multe feluri.