Ghebe si ciuperci urechi de lemn la ceaun, cu usturoi si piper negru

Nu cred ca exista o combinatie mai gustoasa decat cea dintre ciuperci si usturoi. Pur si simplu merg de minune impreuna. Nu ai cum sa nu iubesti mancarea de ciuperci, mai ales daca ai ciuperci de calitate.

Am folosit de data aceasta ghebe si fiindca aveam si niste ciuperci negre chinezesti urechi de lemn, le-am adaugat in ceaun.

Ingredientele de care aveti nevoie:

  • ghebe
  • ciuperci urechi de lemn (optional)
  • 6 catei mari de usturoi
  • sare si piper negru
  • ulei de floarea soarelui
  • un ceaun bun

Cum pregatesc eu ghebele? 

  1. Ciupercile se spala de impuritati. Se storc putin si se strecoara bine. Le punem la fiert in ceaun, impreuna cu o cana de apa. Eu pun apa, imi pare rau. Stiu ca multe gospodine nu pun dar eu vreau sa fiu super sigura ca fierb ghebele ca lumea de tot.
  2. Focul sa fie mic. Adaugam sare si piper. Lasam ciupercile sa scada in timp ce le mai amestecam putin cu o lingura de lemn. Lingura de lemn este esentiala, fara gluma. Nu amestecati cu lingura de inox fiindca o sa le faceti praf pana se fierb.
  3. Ciupercile fierb cam 40-50 de minute. Mai adaugati o cana de apa dupa primele 20 de minute, ca sa aiba cum sa fiarba.
  4. Spre final adaugam si uleiul de floarea soarelui si le lasam sa fiarba ca lumea. Focul sa fie mic in continuare.
  5. Tocam usturoi si il adaugam in ceaunul cu ciuperci. Il lasam sa fiarba putin ca sa piarda din tarie si aroma lui sa se combine cu aroma ciupercilor. Stingem focul si adaugam patrunjel proaspat daca dorim.

Ciupercile se servesc langa mamaliga sau cu paine, cum doriti si va place. Mama fiind moldoveanca, nici nu intelege cum vin ciupercile cu paine. Doar cu mamaliga poti sa mananci ghebe. Dar voi faceti cum doriti. Eu nu fac mamaliga fiindca nu imi place sa o prepar. Mi se pare prea mare complicaciunea fiindca nu am tuci de mamaliga asa ca daca as face in oala de inox, as face-o praf de fiecare data. Asa ca eu mananc ghebele cu paine. Imi pare rau, mama!

Reteta de azi este o reteta vegana, de post, 100% sanatoasa si hranitoare. Aduce aport mare de vitamine si minerale, plus antioxidanti pretiosi din ciuperci si din piper. Va amintesc faptul ca ciupercile, piperul, fructele de padure si verdeturile aromatice uscate sunt printre cele mai bogate alimente in antioxidanti.

Ghebele mele sunt aduse tocmai din Moldova, din satul Tolici, unde s-a nascut mama mea. Avem rude acolo si ne-au facut cel mai frumos cadou din lume. Ghebe, dulceata de ardei iute, compot de coarne si nu numai. Sunt aromele cu care am crescut cand eram mica si mergeam in vacanta in Moldova. Sa nu uit de cirese negre amare, cel mai bun gust din viata mea. Nimic nu bate ciresele negre amare. Sunt aroma Moldovei pentru mine.

Sanatate maxima va doresc si multa inspiratie sa realizati retete culinare sanatoase, mancare sanatoasa, planuri alimentare solide si sa va mentineti in forma!