12 retete sanatoase pe care le pot pregati adolescentii

Nu ai mereu nevoie de un adult sa iti pregateasca mancarea. Este mai bine sa iti pregatesti chiar tu preparatele culinare iubite, cu o conditie: sa nu ai prea mult nevoie de aragaz, cuptor si multe cutite taioase. Deci tii lucrurile la un nivel cat mai simplu si incerci sa folosesti alimente care au nevoie de pregatire termica cat mai putina. Si recomandarea mea este ca un adult sa supravegheze adolescentul cand gateste, chiar si la retetele simple si banale.

Iata 12 retete sanatoase pe care le pot pregati adolescentii, retete simple si rapide, gustoase si cat mai hranitoare pentru cei care sunt inca in crestere si vor sa isi asigure o dezvoltare cat mai armonioasa: 

Salata verde cu rosii, porumb, ceapa, ton din conserva, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie sau putin otet. Este o mancare delicioasa, sanatoasa si pe care o pot pregati si adolescentii. Nu trebuie decat sa taie rosiile si frunzele de salata verde. Daca au rosii cherry mici, le pot pune intregi iar frunzele de salata verde se pot rupe insa cred ca majoritatea adolescentilor folosesc cutitul cand gatesc.

Iaurt clasic sau vegetal (multi adolescenti prefera iaurtul vegetal) + fulgi de ovaz + nuci si curmale, seminte etc. Fulgii de ovaz se pot fierbe in apa si atunci rezulta terciul de ovaz. Dar la fel de bine, fulgii de ovaz se pot consuma cruzi, in lapte sau in iaurt. Acest exemplu de mic dejun este unul banal si simplu dar poate fi imbunatatit cu tot felul de ingrediente care le plac adolesentilor (ananas, banane rondele, cocos deshidratat samd. )

Salata de rosii, masline, ardei gras, telemea sau feta sau tofu, busuioc verde sau patrunjel, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Este o salata pe care si un adolesent o poate prepara si o poate servi cu paine 🙂 Este o mancare foarte sanatoasa si extrem de hranitoare.

Salata panzanella 🙂 Rosii, ceapa verde sau ceapa clasica, crutoane de paine sau paine prospata, ulei de masline, sare, piper, putin suc de lamaie sau un pic de otet. Salata este deosebit de gustoasa si poate fi pregatita chiar si de un adolescent.

Orez cu lapte si gem de fructe de padure + nuci 🙂 Daca adolescentul dvs. stie sa foloseasca aragazul, va invit sa ii prezentati aceasta reteta care ii va face multa placere 🙂 Orezul se spala, se pune la fiert in apa si se lasa focul mic. La o cana de orez punem 2 cani de apa si lasam orezul sa fiarba pana cand nu mai are apa deloc. Cand orezul e fiert, ii adaugam o cana de lapte si il lasam sa il mai absoarba, cu focul stins. Apoi servim orezul cu gem de fructe de padure sau orice gem va place, cu sau fara nuci 🙂 Este un desert potrivit chiar si pentru un adolescent.

Humus 🙂 O conserva de naut se pune la blender impreuna cu sucul unei jumatati de lamaie, 3 linguri de ulei de masline, 1 lingura de tahini (pasta de susan), sare, piper, boia de ardei, chimion (optional), 1 catel de usturoi. Dupa ce se paseaza bine tot continutul, obtinem humus delicios si super sanatos. Il transferam intr-o farfurie adanca si il modelam putin cu lingura, incat sa formam niste adancituri. Aici mai punem putin ulei de masline, boabe de naut fierte, boia de ardei, patrunjel verde tocat marunt. Asa se serveste humusul in tarile orientale. Humusul este un preparat ideal pentru adolescenti. Nu fierbi nimic, doar pui la blender si apoi servesti.

Humusul se poate servi cu paine sau cu lipie libaneza 🙂 Si poate fi servit alaturi de salata de patrunjel (tabbouleh). Salata de patrunjel se face din patrunjel tocat marunt, sare, piper, suc de lamaie, ceapa tocata marunt, rosie tocata marunt sau ardei gras tocat marunt. Ideea este ca toate ingredientele se toaca super bine. Mai bine il invatati pe adolescentul dvs. sa prepare o salata clasica de rosii cu ceapa si ulei.

Lipie libaneza cu dovlecei taiati felii subtiri, ton din conserva, rosii, ulei de masline, sare, piper, suc de lamaie. Este ca o shaorma doar ca mult mai sanatoasa si usor de preparat.

Salata de rosii, avocado, masline, sare, piper, suc de lamaie 🙂 Serviti alaturi de paine sau cu lipie libaneza 🙂 Este un deliciu si un preparat culinar minunat de simplu, chiar si pentru adolescenti.

Paste cu sos de rosii si busuioc 🙂 Pastele se fierb si se scurg, nu se clatesc. Sosul de rosii se fierbe la foc mic si se adauga o ceasca de apa, sare, piper, un catel de usturoi, putin cimbru uscat, oregano uscat. In 2 minute, sosul de rosii se fierbe si este gata. Ne ramane doar sa transferam sosul peste paste si sa amestecam bine. Garnisim cu busuioc sau cu patrunjel verde iar masa e gata 🙂

Pizza simpla chiar si pentru adolescenti. Pe o lipie libaneza sau pe un wrap de tortilla, punem rosii tocate marunt, felii de dovlecel, masline, branza sau orice fel de mozzarella. Dam la cuptor lipia si o scoatem imediat ce vedem ca branza s-a topit. Este cea mai simpla si sanatoasa pizza care exista. Si poate fi pregatita si de un adolescent. Aratati-le cum sa foloseasca cuptorul si stati langa ei in primele 2-3 dati cand fac pizza ca sa fiti siguri ca s-au invatat ca lumea. Adolescentii ar trebui supravegheati cand folosesc aragazul sau cuptorul, blenderul, tocatorul, cutitele samd.

Taitei cu legume in stil asiatic. Aici este putin mai dificila treaba dar nu imposibila. Fiica mea face acest preparat cu mine alaturi, dar nu o ajut deloc. Ea are 12 ani 🙂 Tocam legumele (ceapa, ardei gras, ciuperci, tije de telina, usturoi) si le sotam la foc mic in putin ulei, maxim 2 linguri. Cand legumele sunt gata, adaugam taiteii fierti conform instructiunilor de pe pachet. Taiteii sunt ramen asiatici si se gasesc peste tot. Taiteii si legumele se stropesc cu sos de soia si putin sos de chili (optional). Servim imediat 🙂

Paste cu branza la cuptor. Fierbem pastele si le scurgem bine. Pastele se pun intr-un vas de cuptor si se presara cu branza data pe razatoare, adaugam si oua batute bine. Amestecam totul bine de tot si dam vasul la cuptor pana cand branza si ouale sunt bine facute. Nu trebuie sa asteptam neaparat ca pastele sa fie rumenite. Mie imi plac nerumenite. Stingem focul, scoatem vasul cu grija si servim 🙂 Si la aceasta reteta ar trebui sa stati langa adolescent cand o pregateste 🙂

Tortellini cu sos de rosii 🙂 Tortellini se fierb si se scurg de apa. Sosul de rosii se fierbe la foc mic si se toarna peste pastele fierte si bine scurse. Radem putin parmezan pe deasupra si garnisim cu busuioc. In total, cam 25 de minute va ia sa pregatiti aceasta masa copioasa si pe care o poate realiza si un adolescent, alaturi de un adult 🙂

Tortellini se pot servi si fierti si apoi peste ei punem putin ulei de masline, sare, piper, usturoi maruntit sau presaram peste ei parmezan sau orice alta branza doriti, branza tare sau branza proaspata 🙂

Acestea sunt cele 12 retete simple pe care le pot pregati si adolescentii, dar cu un adult alaturi 🙂 Eu asa recomand intotdeauna. Vor avea timp suficient sa gateasca atunci cand sunt mari si mai ales cand vor fi la casele lor. Cand sunt inca mici, ar trebui sa stam alaturi de ei, sa invete de la noi, sa petrecem si putin timp alaturi de ei cu aceasta ocazie 🙂 Multe neclaritati si conflicte se rezolva minunat si in mod miraculos cand gatim sau facem diverse activitati impreuna 🙂

Va salut cu drag!