15 mancaruri evreiesti traditionale, gustoase si super sanatoase

Ne plac mancarurile traditionale, indiferent de gastronomia despre care vorbim. Am un articol foarte iubit cu mancaruri turcesti si unul cu mancaruri libaneze. Azi a venit randul mancarurilor evreiesti, pe care eu le ador si pe care le prepar super des 🙂 Copiii mei stiu ce este humus, babka si latkes :))

Iata cele 15 cele mai faimoase mancaruri evreiesti traditionale:

Babka – este ca un cozonac moldovenesc/ oltenesc/ bucovinean si cred ca si reteta este super asemanatoare. In gastronomia evreiasca, babka este un preparat culinar traditional, faimos, super iubit de toata lumea.

Mai jos este cozonacul meu Babka 🙂 Are mai putina cacao decat Babka traditionala. Babka este super plin de cacao, nuci, stafide si alte fructe deshidratate.

Humus – un bol de humus poate fi raspunsul pentru numeroase probleme :)) Iubim humusul si cel mai apropiat preparat culinar romanesc este fasolea batuta. Humusul se prepara din naut fiert in loc de fasole fiarta si difera destul de mult si ingredientele care se adauga in nautul fiert.

Latkes – chiftele de cartofi cu oua 🙂

Mai jos sunt chiftelele facute de mine, din cartofi 🙂 Reteta mea este aici. 

Rugelach – cornulete cu gem, cornulete cu cacao, cornulete umplute cu nuca etc. Sunt cornulete clasice, facute cu unt sau cu putin ulei, faina, agent de crestere (putin praf de copt) si umpluturi la alegere: gem, nuci, fructe deshidratate, cacao, ciocolata etc.

Challah – paine impletita 🙂 Este o mancare faimoasa in toata lumea si un preparat culinar evreiesc iubit si delicios 🙂

Matzah Ball Soup – Supa de perisoare din matzah (paine nedospita care se cumpara de la magazin. Feliile de matzah se pun la hidratat cu putina apa, sare si ulei si apoi se formeaza perisoare care se fierb in supa de legume)

Paine cu crema de branza si somon afumat. In gastronomia evreiasca o sa intalniti des Bagel – Schmear – Lox, o combinatie care consta in covrig, crema de branza si somon afumat. Eu nu folosesc covrigi in aceasta reteta, prefer paine de secara, un alt preparat culinar iubit in gastronomia israeliana.

Shuba – Este o salata din bucataria israeliana – evreiasca cu origini in Rusia, Europa de Est. Este o salata in straturi: cartofi fierti, oua fierte, hering marinat, morcov fiert, sfecla fiarta, maioneza si nu numai. Reteta mea este aici. 

Kugel – Este un preparat culinar care seamana cu budinca de macaroane. Exista 2 variante: una dulce si una sarata. Varianta dulce este din macaroane sau taitei + branza de vaci + oua batute bine + stafide + zahar vanilat sau rom. Varianta sarata este cu macaroane, branza telemea, unt, oua batute bine. Ambele variante se pun la cuptor si se lasa pana cand ouale sunt bine facute.

Muraturi, in special castraveti murati 🙂 Muraturile nu lipsesc din frigiderul meu si cred ca sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care le poti pune pe masa, alaturi de orice garnituri doriti.

Gogosi umplute cu gem de fructe de padure – Se numesc Sufganyot in bucataria evreiasca si sunt gogosi rotunde pe care le umplem cu gem de zmeura sau cu jeleu de fructe. Eu nu le umplu decat cu gem de zmeura sau de alte fructe de padure. Sunt super delicioase si cred ca le stiti din copilarie. Le faceau mereu parintii nostri 🙂

Shakshuka – Este o tigaie picanta in care se calesc rosii, ceapa, ardei kapia cu putin ulei de masline. Cand se formeaza un sos delicios, se pun ouale crude si se pune capacul peste tigaie. Asteptam sa se faca ouale perfect si servim cu paine.  Este o mancare evreiasca delicioasa si super sanatoasa. Se serveste de obicei la micul dejun.

View this post on Instagram

Placinta cu branza dulce si stafide – Este ca o pasca de Paste 🙂

Peste placinta de branza puteti servi si putin gem de fructe de padure 🙂

Blintzes sau blinchiki – clatite umplute cu branza de vaci si servite cu gem de fructe de padure – este o mancare traditional evreiasca din Europa de Est 🙂 Reteta mea o puteti gasi aici.

Shlichkes sau nudli – un alt preparat culinar pe care il veti intalni si in bucataria israeliana si in cea romaneasca. Este o reteta veche si super delicioasa. Reteta mea este aici. 

Acestea sunt cele mai iubite retete culinare din bucataria israeliana, mancaruri evreiesti delicioase, sanatoase si demne de o persoana care doreste sa cunoasca o bucatarie super interesanta.

Va salut cu drag si va doresc sanatate maxima si inspiratie culinara!