Postul intermitent: Intermittent fasting, cel mai inteligent mod de a tine dieta

Postul intermitent vine din engleza de la Intermittent Fasting. Se refera la un anumit tip de program de mese care promite sa ofere rezultate precum scaderea in greutate si accelerarea capacitatii de detoxifiere a organismului.

Sa o luam cu inceputul. Postul intermitent sau Inttermitent Fasting reprezinta o fereastra in care ai voie sa te alimentezi si o fereastra in care nu consumi decat apa. Si cafea, evident 🙂

Spre exemplu, cel mai popular model de post intermitent este cel de 8 ore de alimentare + 16 ore de post, portionat astfel:

-> mananci in intervalul 12:00 – 20:00
-> nu mananci in intervalul 20:00 – 12:00 (bei apa, ceai neindulcit, cafea, limonada neindulcita)

Cu alte cuvinte ai 8 ore la dispozitie in care sa iti iei mesele si apoi restul zilei te abtii de la hrana.

Desigur, postul intermitent ar trebui sa fie cantarit ca optiune alaturi de un nutritionist. Stiti ca mie imi plac lucrurile sigure si cu binecuvantarea unui medic sau nutritionist care sa te aiba in raza lui de actiune.

In timpul celor 8 ore poti avea 1, 2 sau chiar 3 mese, cu pauze intre ele.

Spre exemplu, putem avea urmatoarele mese intr-un program de post intermitent:
– 12:00 masa principala 1
– 16:00 masa principala 2
– 20:00 masa principala 3

Dupa cum observati, avem cate 4 ore intre mese deci este ok si acceptabil din punctul meu de vedere.

Desigur, daca din fire mancati mai putin, puteti sa eliminati o masa principala si sa introduceti doua gustari sau una singura. Depinde de cate calorii aveti de introdus in fereastra de 8 ore de alimentare si depinde daca faceti sport, depinde de tipul de mancare pe care o consumati si de multe alte variabile.

Da, eu va recomand sa incepeti postul intermitent alaturi de un specialist care va poate ajuta. Nu spun ca intuitia voastra si propriul stomac nu sunt impreuna un ghid excelent. Dimpotriva, sunt un ghid minunat si ar trebui sa ascultati de el fiindca de multe ori spune bine!

Acolo unde exista hidratare, miscare fizica de bun simt si nu permitem mancat emotional, stomacul este un ghid exceptional care ne poate spune cand este timpul sa mancam si cam ce ar trebui. Vine si nutritionistul cu sfaturi interesante, fiti siguri de acest lucru.

Personal, am experimentat postul intermitent de 12 ore, care este floare la ureche. Dar am mers si pe post intermitent de 16 ore si chiar de 20 de ore. Cel de 20 de ore este cel mai dificil. Inseamna ca ai doar 4 ore la dispozitie in care sa te alimentezi corespunzator. Inseamna sa ai mare grija la ce consumi in acele 4 ore, o fereastra destul de mica.

In 4 ore ai timp sa mananci 2 mese mici si cuprinzatoare. Poti sa mananci o supa crema de legume, o garnitura hranitoare si chiar si un desert regal. Ai timp sa mananci si o gustare mica, proteine, fibre, tot ce vrei. Desigur, postul intermitent de 4 ore este dificil si se adreseaza doar celor care nu au patologii care sa le interzica acest tip de dieta. Evident, postul intermitent de 4 ore trebuie sa fie monitorizat de un nutritionist. Nu recomand sa tineti post intermitent fara sfatul unui nutritionist. Nu sunt nutritionisti, deci nu imi fac reclama :)) Dar am lucrat cu multi nutritionisti si cred ca sunt cei mai in masura sa ajute un om sa slabeasca sanatos si cu efect pe termen lung, fara carente, fara yoyo, fara exces de zel, cu bun simt.

Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!