Retete vegetariene cu dovlecei: 7 idei culinare simple si rapide

Dovleceii au multe avantaje. Sunt sanatosi, hidrateaza, au calorii putine, se pregatesc rapid si usor, se combina cu multe legume si verdeturi, sunt ieftini si se gasesc in orice piata de legume. Nu e rau deloc pentru aceste legume pe care, din fericire, le gasim la indemana mereu.

Astazi va propun 7 idei culinare simple si rapide, cu dovlecei sau zucchini. 

Ratatouille: felii de dovlecei, rosii, vinete si chiar morcovi, stropite cu ulei de masline, sare si piper, date la cuptor pana cand se rumenesc frumos. In mare, ratatouille este un preparat simplu, delicios, super sanatos, o paleta frumoasa de vitamine si minerale. Se poate servi ca atare dar si cu sos de rosii pe deasupra.

Chiftele din cartofi si dovlecei. Sunt chiftele de post, extrem de sanatoase si destul de usor de pregatit. Va las reteta pe larg aici. 

Paste cu legume. Pastele se fierb al dente si apoi se combina cu legume pe care le-am sotat separat, la foc iute, intr-o tigaie incapatoare. Am ales dovlecei, rosii, ceapa. Am adaugat sare si piper, ulei de masline, usturoi pisat marunt. Legumele se lasa la innabusit si apoi se adauga pastele. Se servesc cu busuioc sau patrunjel, orice verdeturi va plac.

Legume la cuptor: cartofi, ceapa, dovlecei, morcovi, usturoi, patrunjel, sare, piper, ulei de masline, verdeturi aromatice uscate sau proaspete. Adaugam o cana de apa sau putina supa de legume si lasam totul la foc mic la cuptor. Serviti cald, eventual cu un pahar de vin rosu alaturi. Este o mancare delicioasa, care iti aminteste de copilarie, poate… Este o mancare sanatoasa, perfecta pentru sezonul rece, numai buna de savurat in familie.

Legume la gratar: dovlecei, rosii, ardei kapia, vinete, ciuperci Champignon. Toate se toaca felii de cam aceeasi marime. Se amesteca intr-un bol mare cu sare, piper, boia de ardei, verdeturi aromatice uscate, usturoi pisat marunt si nu numai. Le lasam putin sa se infuzeze toate aromele si apoi le infigem pe frigarui. Le coacem pe gratar, indiferent ca este gratar in aer liber sau gratar de aragaz. Gustul nu este chiar acelasi dar merita din plin.

Shaorma cu dovlecei: Lipie libaneza, felii de dovlecei sau zucchini, rosii tocate marunt, masline si seminte de susan. Ideal ar fi sa aveti si o lingura de humus ca sa dati un strat generos pe lipia libaneza si ca sa adere bine legumele la aceasta shaorma. Da, este o shaorma super sanatoasa si foarte satioasa. Tine de foame ore intregi si nu are chiar asa de multe calorii fiindca nu avem carne, nu avem sosuri, nu avem nimic gras. Ati putea sa adaugati un strop de ulei de masline ca sa favorizam absorbtia vitaminelor si mineralelor din legume.

Zucchini la gratar. Taiem zucchini in felii subtiri dar nu super subtiri. Le tavalim printr-un amestec de sare, piper, ulei de masline si boia de ardei. Le punem pe gratar si le lasam cate 1-2 minute pe fiecare parte. Se servesc simple, ca atare sau langa orice salata doriti.

Cele 7 idei de mai sus pot fi personalizate dupa bunul plac. Le puteti adauga condimente iuti sau verdeturi aromatice preferate. Le puteti adauga sosuri facute in casa si le puteti schimba ingrediente folosite de mine cu ingrediente care va plac mai mult. Dovleceii sunt alimente cu care poti pregati o sumedenie de retete minunate! Creativitate sa ai si putin timp pentru o pregati mancare sanatoasa.

Sanatate maxima va doresc si mult succes in tot ce faceti!