12 Retete culinare simple si sanatoase pentru bebelusi 6 – 9 luni

Bebelusii nostri au inceput sa pape si ne gandim evident la retete culinare cat mai sanatoase. Tendinta este sa incercam sa le construim mese in care sa incorporam de toate, proteine, grasimi bune (lapte), fibre samd. Cu toate acestea, sfatul nutritionistilor si pediatrilor cu privire la mesele bebelusilor de 6-9 luni este unul clar: Keep it simple! Asta inseamna sa folosim ingrediente putine, simple, in combinatii cat mai reduse.

Nu recomand la aceasta varsta: capsuni, scortisoara (irita gurita in numeroase cazuri), ciuperci, fasole, mazare in cantitati prea mari, bors de la magazin, iaurt colorat, miere, propolis, faguri, sare mai mult decat in cantitati infime, zahar, ceapa, praz, usturoi nefiert si nu numai.

12 retete culinare pentru bebelusi 6-9 luni:

1. Mar copt cu biscuiti naturali si branza de vaci
Iata una dintre cele mai ravnite mancaruri de bebelusi. Este dulce datorita marului copt si foarte putin datorita biscuitelui pentru ca este recomandat sa alegem ceva cat mai natural. Evident, mamicile mai harnicute vor alege sa faca biscuiti in casa, naturali.

Marul se coace la cuptor sau se fierbe in compot. Se elimina coaja, se paseaza cu pisalogul de usturoi si se adauga biscuitele facut praf, impreuna cu branza de vaci.

Reteta simpla de branza de vaci facuta in casa: Intr-o cratita cu lapte care fierbe se pune un borcan de iaurt si se amesteca. Se stinge imediat focul si veti observa cum branza se separa de zerul galbui. Luati branza si cand se raceste puneti-o peste marul copt si biscuitele sfaramat.

Nu recomand scortisoara in acest amestec pentru ca am citit numeroase carti in care nutritionistii precizau caracterul usor alergen al scortisoarei. Nu riscati, mamici scumpe. Vor avea timp sa pape scortisoara si nucsoara mai tarziu!

2. Cartof dulce cu broccoli sau simplu, ca atare
Tin minte ca am mancat aceasta minunatie cand avea fiica mea 8 luni. A fost un deliciu si pe deasupra mi-a luat putin timp pentru preparare.

In 2 cuvinte: Fierbem cartoful dulce si broccoli (1-2 buchetele). Le pasam si le amestecam cu 2 linguri din zeama in care au fiert. Nu recomand amestecul acestui puree cu lapte, unt sau branza. Broccoli este o leguma pe care nutritionistii o recomanda in combinatii cat mai simple.

3. Piure de pere cu branza de vaci si banana
Nu exista mancare mai satioasa si mai puternic nutritiva decat aceasta reteta culinara pentru bebelusi de 6-9 luni. Inca o mai mancam si acum, desi fiica mea are 5 ani si jumatate. O mananc si eu pentru ca incorporeaza tot ce este mai bun din fructe si din lactate.

Branza de vaci nu fermenteaza iar banana nici atat. Impreuna cu para calmeaza stomacul iritat sau care a trecut prin probleme cu colicii. Recomand aceasta mancarica delicioasa la micul dejun, pranz sau cina. Para poate fi fiarta usor in compot sau coapta la cuptor. Nu fermenteaza, nu baloneaza, nu face diaree. Este un miracol.

3. Mancare de mazare cu morcov
Nu toate mamicile au curaj sa dea mazare bebelusilor de varsta 6-9 luni. De aceea, pentru cele mai aventuroase, recomand un puree de morcov in care sa zdrobiti 10 boabe de mazare sau chiar mai putin. Morcovul si mazarea sa fie bine fierte si pasate la maxim. Nu vrem ca bebe sa dea de o cojita de mazare.

4. Supa de dovleac
Avem nevoie de un morcov, un cartof si cateva cubulete de dovleac de placinta (bostan). Le fierbim bine, facem o supa simpla si apoi pasam legumele. Pureeul are o putere nutritiva exceptionala. Dovleacul contine fier, magneziu, calciu, vitamine si fibre. Va ajuta bebelusul sa aiba un tranzit bun si un stomacel fericit. Nu mai punem la socoteala ca are gust dulceag, deci va fi super bine primit.

5. Mancare de cartof cu spanac proaspat
Cartoful se taie cuburi si se pune la fiert. Separat se fierbe si spanacul. Se amesteca, se paseaza si apoi se adauga 2-3 linguri de lapte praf sau laptele cu care bebelusul este obisnuit. Aceasta mancare este una dintre cele mai iubite retete culinare pentru bebelusi 6-9 luni. Este nutritiva, aduce un puternic aport de fier si magneziu, fosfor si vitamine enorm de multe.

6. Supa de pui
Fierbem piept de pui, cartof alb, un morcov si 2-3 feliute de pastarnac. Le pasam impreuna pana cand rezulta o pasta fina. La blender putem sa adaugam si cateva frunze de patrunjel. Toata mancarea va avea o culoare verzuie, un lucru super folositor pentru stimularea vizuala a bebelusilor. Mancarea mereu noua, in forme inedite, in culori si texturi diverse stimuleaza creierul bebelusului.

7. Pui cu spanac
Puiul se spala bine si se fierbe. Separat si spanacul se spala foarte bine si se fierbe. Cand s-au racit, le dam la blender sau le pisam marunt cu pisalogul de usturoi. Adaugam un praf de sare si amestecam cu 2-3 linguri din zeama in care a fiert spanacul. Rezulta un puree genial, gustos. Mamici, nu va feriti sa faceti 2-3 portii zdravene. O sa va rapuna pofta!

8. Orez cu lapte si mar copt
Iata una dintre cele mai sanatoase si indragite retete culinare pentru bebelusii de 6-9 luni. Orezul se fierbe intr-o oala cu apa, dupa ce a fost foarte bine spalat. Cand este gata, se scurge de apa si se adauga la fiert 2 minute in lapte. Se stinge focul si se lasa la racit.

Separat, marul copt se da pe razatoarea de sticla si apoi se adauga 2-3 lingurite intr-un bol mic de orez cu lapte. Gustul este magnific. Atentie totusi la faptul ca marul trebuie sa fie copt si din productie locala.

9. Gris cu lapte si dovleac placintar
Fierbem gris cu lapte si la final adaugam dovleac placintar sotat la foc mic intr-o tigaie. Dovleacul se poate sota dupa ce l-am dat pe razatoare si desigur alaturi de mar 🙂

10. Piure verde, de martieni 🙂
Este una dintre cele mai interesante retete culinare pentru bebelusi de 6-9 luni. Se prepara simplu si rapid. Aveti nevoie de cartofi fierti, patrunjel frunze, 2-3 foi de spanac tanar, 1 morcov mic. Se spala toate, se fierb separat (fiecare la timpul sau de fierbere), se paseaza impreuna si se asezoneaza cu un praf de sare. Nu recomand lapte praf in acest puree. Lucrurile s-ar complica prea mult si se poate ca bebe sa se baloneze.

11. Mar copt cu branza de vaci si stafide
Marul se coace la cuptor sau se fierbe in compot. Branza de vaci se face in casa foarte simplu si rapid. Sfafidele se pun la umflat in apa. Totul se paseaza bine iar stafidele se taie cu un cutit cat mai fin posibil. Nu vrem ca bebe sa se lupte cu stafidele.

12. Prima ciorbita de pui
Daca aveti rude la tara, faceti un bine bebelusului si cumparati mereu pui de tara. Transati-l in bucati mici si bagati-l la congelator. Scoateti cate o bucatica de pui si faceti-i o ciorbita geniala. Se fierbe puiul impreuna cu morcov, pastarnac si cartof alb. Se adauga la final cateva picaturi de zeama de lamaie si patrunjel. Se dau la blender sau se paseaza cu pisalogul de usturoi. Se adauga un praf de sare si se consuma cu pofta mare!

Atentie la faptul ca nu toti bebelusii adora gustul de lamaie. Unii il vor accepta, altii nu vor dori sa mai guste lamaie mult timp. Cu toate acestea, medicii recomanda ca din primele luni de viata sa le dam bebelusilor zeama de lamaie, pentru a evita vitamina C sintetica.

Mult succes si spor la retete culinare sanatoase pentru bebelusii vostri!