Gazpacho

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

gazpacho

Gazpacho

Gazpacho este o supă rece, nefiartă, din legume. Hidratează, este răcoritoare, lasă loc și pentru alte ingrediente. Poate face parte dintr-o masă, alături de alte alimente sau poate fi o gustare de moment. Se bea și din pahar, cu paiul.

Originea ei modernă este iberică (Andaluzia, sudul Spaniei) dar, cam ca orice mâncare, se pare că își are rădăcinile tot în antichitate, în această situație în Imperiul Roman. Roșiile (tomatele) au fost adăugate după aducerea lor de peste Atlantic.

Ingrediente

Rețeta e simplă: apă, castraveți, roșii, ceapă, usturoi, ulei de măsline, oțet (da, oțet) și… pâine. Uscata, resturi, practic. Deși pâinea este în rețeta tradițională, evident că o putem mânca sau bea și fără. Ba chiar ar fi de preferat. Poate fi și sub formă de crutoane aromatizate, lângă supă.

Uleiul de măsline avea rol de furnizor de energie, dar ajută și gustul. Cel mai important este că fitonutrienții liposolubili din legume se vor asimila mult mai bine așa.

Se mai pot adăuga ardei roșu (poate și iute, pentru cine preferă), plante aromatice (pătrunjel, coriandru proaspăt) și sare, piper. Eu am adăugat și puțină tulpină de țelină (am găsit Apio bio la Freshful by eMAG și am comandat, dă o aromă deosebită). De fapt, toate ingredientele au fost comandate de la ei. Găsim multe oferte și reduceri, găsim produse românești și bio.

Proporțiile pot fi variabile, pe primul loc roșiile (cât mai bine coapte), apoi castraveți (mie îmi place să pun ceva mai mult decât în rețetele clasice). Atenție la oțet, deși dă gustul perfect de gazpacho, pentru anumite persoane excesul poate fi neplăcut. Ideal este să avem ingrediente la temperatura camerei și apoi să o răcim.

Ingredientele se dau la blender, până la consistența dorită, de obicei fină. După preferintă se pot lăsa și ceva mai mari, dacă o mâncăm din farfurie. Am folosit un blender cu cană de sticlă, rotund. Merg făcute la el și supele calde sau toată gama de smoothie-uri și shake-uri care vă trece prin cap. Este puternic, sparge și gheață. Această variantă de la Heinner, HBL 1000-XBC (click pentru oferta eMAG) o am de niște ani buni și s-a dovedit foarte fiabil, a fost folosit intensiv și suntem mulțumiți de el. Aveți aici o rețetă de shake energizant, de acum doi ani.

Se mai poate adăuga puțin ulei de măsline la final, personal prefer ceva foarte puternic, bogat în polifenoli. Sau direct un ulei aromat, doar câteva picături.

Sarea aici nu este o problemă pentru că avem potasiu din legume și vara transpirăm mult, deci un aport normal de sare este necesar pentru a avea energie și a nu ne deshidrata.

Pâinea

gazpacho

gazpacho

Dacă tot am mâncat pâine, am ales una de calitate, cu maia, proaspăt coaptă, tot în brutăria de la Freshful. Am aromatizat-o cu un mix de condimente andaluz (cum altfel): puțin ulei de măsline, condimente, pâinea feliată, în tigaie, la foc mediu, pe ambele părți (cât să se usuce, fără să o ard). Au și variantă de pâine fără gluten (Mamapan, click pentru detalii), foarte bună, bogată nutritiv, se pretează foarte bine atât la sandwich-uri cât și la crutoane.