21 de retete grecesti delicioase: mancare greceasca sanatoasa

Ne place mancarea greceasca enorm. Unii dintre noi am planificat vacante in Grecia pentru plajele lor frumoase dar intr-o mare masura si pentru retetele lor pe care le adoram, la care visam, pe care incercam din rasputeri sa le pregatim acasa la noi.

Ei bine, pentru mine este destul de simplu sa prepar mancare greceasca, in special pentru ca gatesc de mult timp si mai ales pentru ca sunt pe jumatate grecoaica, cu radacini grecesti din partea mamei mele. La noi in casa s-a gatit intotdeauna mancare aproape ca in Grecia 🙂 Asa ca am crescut cu mancare mediteraneana sanatoasa si din fericire acelasi lucru il fac acum pentru copiii mei. Daca le propui mancare de la fast food si le dai ca optiune mancare sanatoasa facuta de mine acasa, in 99% din cazuri vor alege mancarea mea.

Astazi va ofer 21 retete grecesti delicioase, idei de mancare greceasca adaptate la poftele culinare romanesti si la mancarurile cu care noi am crescut:

Salata greceasca din rosii, masline de 3 culori, feta, ardei kapia, castraveti, patrunjel verde, ceapa, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Va recomand sa savurati aceasta salata oricat de des doriti, fie ca aveti feta sau alt tip de branza. Este un preparat culinar simplu si rapid, care va ajuta sa economisiti timp. Ideal este sa aveti ulei de masline de calitate buna.

Crema de branza feta cu ulei de masline si masline 🙂 Este un deliciu grecesc pe care eu il consum cu paine buna si de obicei il prepar cand am musafiri. Fac desigur si o salata mare care sa mearga bine cu aceasta reteta de mancare greceasca.

Salata greceasca cu avocado 🙂 Rosii, ardei kapia, ardei galben, castraveti, ceapa, avocado, ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper + mult oregano uscat. Este o mancare sanatoasa pe care eu o pot folosi pentru a inlocui un pranz copios.

salate sanatoase in loc de cina

Salata de rucola, ardei kapia, sardine, suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper, oregano. Este o mancare sanatoasa care poate tine locul unui pranz pentru mine.

Salata tzatziki, o mancare greceasca delicioasa si sanatoasa 🙂 Castraveti, iaurt grecesc, oregano uscat, menta proaspata, suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper si aveti o minunata mancare greceasca pe care multi o vor savura cu paine.

Salata greceasca, mediteraneana cu ton 🙂 Salata verde, rosii, ceapa rosie, porumb, ton din conserva, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, oregano grecesc. Puteti sa folositi si alte ingrediente cu specific grecesc in aceasta salata delicioasa.

Prajitura delicioasa cu iaurt grecesc si stafide, miere si scortisoara – una dintre cele mai bune deserturi grecesti / turcesti / mediteraneene. Reteta este aici. 

Vinete la cuptor cu sos de iaurt grecesc (iaurt grecesc, usturoi, oregano uscat, sare, piper, suc de lamaie, ulei de masline). Vinetele se rumenesc la cuptor si se servesc cu sos delicios. Este o mancare greceasca delicioasa si in care puteti inlocui vinetele cu dovlecei sau cu ardei kapia 🙂

Paste cu somon sau cu orice alt peste doriti 🙂 Reteta este aici si o sa va placa enorm. Este o mancare mediteraneana delicioasa, un preparat culinar pe care l-am gustat prima data in Grecia la mai multe restaurante si mi-a intrat in meniul personal cu succes maxim.

Cartofi prajiti cu sos tzatziki si branza tare 🙂 Peste cartofii prajiti punem oregano uscat, cimbru uscat si alaturi servim sos tzatziki. Radem branza greceasca tare peste cartofi. In Grecia veti intalni acest preparat culinar absolut peste tot 🙂

O alta mancare greceasca delicioasa este tocanita de ciuperci cu sos de rosii, cimbru, verdeturi aromatice si mult ulei de masline. Reteta este aici. 

Salata greceasca autentica: rosii, masline, busuioc, ulei de masline, branza de capra 🙂 Este o mancare pe care eu o am in meniul saptamanal macar de 2-3 ori. Branza de capra poate fi inlocuita cu branza de orice fel, feta, mozzarella sau orice alta branza va place.

Salata greceasca delicioasa: broccoli oparit + masline, rosii, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie. Serviti cu incredere o salata delicioasa, hranitoare, bogata in nutrienti si antioxidanti.

Salata greceasca de rosii, cicoare, rucola, masline, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Este o reteta delicioasa si foarte sanatoasa de salata pe care o veti gasi in numeroase localuri din Grecia.

Ardei copti cu ulei de masline si otet, in stil grecesc. De fapt si de drept, si romanii si grecii fac ardeii copti cam la fel. Eu pun si mujdei in tigaia in care pun ardeii copti la rumenit. Reteta delicioasa de ardei copti aici. 

Iaurt grecesc + gem de afine + migdale = trilogia greceasca la micul dejun 🙂 Poate fi mic dejun sau poate fi desert delicios.

Salata greceasca cu ton 🙂 Rosii, salata verde, masline, ton, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper. Este o mancare sanatoasa si delicioasa pe care eu o prefer alaturi de paine prajita. Prefer painea integrala sau painea cu nuci si seminte, de baza in dieta mediteraneana.

Salata mediteraneana cu fasole rosie 🙂 Grecii folosesc foarte des fasolea si nautul in retetele lor culinare. Sunt surse de proteine la care ei se aboneaza fara doar si poate, alegand sa micsoreze cantitatea de carne pe care o consuma. Inlocuim si noi carnea cu fasole de multe ori insa in salata, fasolea are un gust extrem de bun, poate chiar mai bun decat in iahnie sau in ciorba. Am folosit fasole la conserva, rosii, castraveti, ceapa rosie, ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper, marar verde, oregano uscat adus din Grecia 🙂

salate sanatoase si rapide

Tort cu iaurt grecesc si gem de afine si smochine adus din Grecia. Tortul este un pandispan simplu in care am pus 2 linguri de cacao, multa scortisoara si cardamom. Peste blat am pus iaurt grecesc si apoi gem delicios grecesc.

Omleta greceasca delicioasa: am pus la foc iute rosii, masline, patrunjel verde, ceapa verde cu 2-3 linguri de ulei de masline si un praf de sare. Am tras la tigaie legumele timp de 1 minut si apoi am dat drumul la 5-6 oua batute bine. Am facut o omleta mediteraneana delicioasa si am servit-o alaturi de o salata greceasca delicioasa, din rosii si masline cu mult ulei de masline.

Salata de peste afumat cu ceapa rosie, patrunjel, ulei de masline, sare, piper, maioneza. Se mananca pe paine si este un deliciu. Eu combin macrou afumat cu ton din conserva pentru aceasta reteta dar sa stiti ca merge de minune si sprotul afumat si sardinele grecesti la conserva. Pestele este de baza in bucataria greceasca.

Fasole verde scazuta la tigaie cu ulei de masline, usturoi, sare, piper, un strop de suc de lamaie, oregano uscat. Este o mancare delicioasa, bogata in proteine si fibre, care inlocuieste cu succes orice preparat cu carne. Grecii sunt iubitori ai leguminoaselor, fie ca discutam despre fasole, naut, fasole verde sau linte, fava si nu numai. Ce m-a cucerit enorm in Grecia a fost fasolea verde cu ulei de masline si stropita cu suc de lamaie. A fost ceva ce a schimbat complet felul in care vedeam fasolea verde.

Acestea sunt cele 21 de retete grecesti, idei de mancare greceasca pe care eu le prepar des si pe care ori le stiu de la gospodinele din familia mea, ori sunt inspiratie din vacantele mele din Grecia. Visez sa ma stabilesc in Grecia cativa ani, sa gatesc la restaurante bune si sa le invat toate retetele sanatoase si hranitoare.

Va salut cu mare drag si va mai astept la mine pe blog cu si mai multe retete sanatoase!