Crash diet înainte, între și după

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Crash diet. Sfaturi pentru revenirea siluetei și a tonusului după Sărbători.

crash diet

crash diet

“Crash diet” se referă la o dietă de ocazie, prin care se urmărește o modificare rapidă de aspect exterior, o “dezumflare”. Se pot “da jos” câteva kilograme în câteva zile: apă, conținut intestinal. Practic, prin aceasta metodă, se poate reduce distensia abdominală (balonarea) și retenția de apă. Nu este “slăbire” (se arde prea puțină grăsime), kilogramele se pot pune imediat la loc.

Cea mai brutală variantă este pauza alimentară completă (post negru) dar nu oricine poate să facă asta, mai ales că prezintă și riscuri. Vrem totuși să hrănim corpul, să avem energie pentru petreceri, drumuri, stress-ul specific perioadei.

O altă variantă este clasica “supă de varză”. Deși faza de început de la Atkins sau diete cu exces de proteine pot oferi efecte similare, nu le recomand în acest context.

Atenție!

Orice dietă se poate ține doar după ce ai acordul medicului tău, mai ales dacă ai deja boli diagnosticate sau sub tratament.

O astfel de “forțare” a slăbirii se poate face înainte cu câteva zile de un eveniment, între Sărbători sau după. Nu recomand mai mult de 2-3 zile și se poate aplica doar la persoane sănătoase, care au experiență cu dietele stricte.

Hidratarea și odihna sunt absolut esențiale, dar sportul poate fi ținut la un minim (în funcție de nivelul de fitness și cel de energie de moment). Sunt binevenite exercițiile de postură, stretching și respirație.

Numărul de mese este ținut și el la minim, se mănâncă de 1-2 ori pe zi. Se poate alege o masă “rece” (salată) și una “caldă’ (supă), pentru a avea o oarecare diversitate.

Personal nu recomand laxativele și diureticele, pentru că pot afecta sănăteatea pe termen mediu. Dar se pot folosi enzime digestive, probiotice, vitamine și minerale.

Ce eliminăm?

Practic tot ce înseamnă surse dense de calorii, în special carbohidrați și grăsimi. Deci fără zahăr și orice l-ar conține (sucuri, dulciuri, fructe), fără pâine, “cereale”, făinoase, orez, porumb (mămăligă), cartofi etc. Fără uleiuri sau carne grasă, fără avocado, fără lactate grase (unt, smântână, brânzeturi).

Eliminăm și orice aliment despre care știm că ne balonează sau că ne dă probleme digestive. Sarea este și ea ținută la minim, pentru a elimina apa reținută în exces.

Ce mâncăm?

Deci ne mai rămân cam: frunze de toate felurile și ceva proteine (de preferat iaurt, pește, leguminoase). Anumite alimente și condimente ajută la reducerea retenției de apă (fitonutrienți cu efect diuretic, aport de potasiu) și stimulează tranzitul intestinal, în special prin aportul de fibre.

Exemplu de salată

Ne punem pe treabă și comandăm ingredientele, pentru că timpul nostru este valoros. De peste un an eu îmi fac majoritatea cumpărăturilor de la @Freshful by eMAG, primul hypermarket 100% online, cu livrare în București și împrejurimi.

rucola

rucola

Ingrediente în orice cantitate: castraveți, țelină (rădăcină și/sau tulpină), rucola sau varză kale.

Ingrediente în cantități mici (1-2 lingurițe): merișoare, oțet balsamic, semințe de cânepă. Se poate adăuga puțină linte (este și ea bogată în potasiu) sau aceasta poate fi făcută supă și mâncată separat.

Condimente: ghimbir, chimen, ardei iute. Ceapa și usturoiul ar fi binevenite dar depinde de preferința personală.

Această salată poate fi mâncată și oricând altcândva, drept garnitură la carne sau pește sau completată cu ingrediente mai hrănitoare: brânză, fasole roșie, avocado, ton etc. Click pe “avocado” pentru o variantă bună de avocado, pe care o prefer și eu. Este varianta RTE (ready to eat- gata de mâncat, două bucăți).