Reteta simpla de pepeni murati feliati, la borcan, pentru iarna

Ne plac muraturile enorm. Si cred ca cel mai bine este sa le avem pe ale noastre, facute in casa. Si mai bine, daca aveti o bunica sau o mama, o soacra, o matusa care se pricepe la muraturi, nu ezitati sa va milogiti pentru cateva borcane :))) Muraturile puse de gospodinele cu experienta sunt de obicei mult mai bune decat orice alte muraturi. Nu de alta dar cu cat inaintezi in varsta ajungi sa realizezi cum se combina mai bine ingredientele. Si apoi, gospodinele mai tinere de obicei nu au timp suficient sa mai puna muraturi iar rudele mai in varsta chiar au nevoie sa li se aprecieze munca. Asa ca rugati-le sa va puna si voua muraturi si la schimb le puteti duce orice stiti ca le face placere.

In cazul meu, daca iau muraturi de la mama, duc un bax de bere buna, probabil Stela sau Peroni :)) Daca iau muraturi de la o alta matusa care face muraturi dementiale, ii duc cateva cutii de cafea si cateva cutii de bomboane de ciocolata. Le stiu punctele sensibile asa cum si ele il stiu pe al meu :))))

Haideti sa va spun si cum am pus eu pepene la murat, avand in vedere ca nici mama si nici matusa mea nu pun anul acesta pepeni iar eu fara pepeni nu cred ca rezist peste iarna :))

Ingrediente necesare pentru pepeni murati la borcan: 

  • cati pepeni doriti dvs.
  • 2 linguri de sare la fiecare litru de apa
  • marar uscat 1 legatura la fiecare 5 kg de pepeni

Pepenii se taie felii si se pun in borcan, peste mararul uscat si rupt in crengute mici. Facem saramura din apa rece de la robinet cu sare de muraturi. Punem saramura peste pepeni si punem capacul peste borcan. Dam borcanele la rece, pe balcon. Sfarsit fericit, dragi gospodine! V-am promis ca nu va rapesc mult timp, chiar daca discutam despre muraturi asa de deosebite ca pepenele murat.

Stiu retete de pepeni murati intregi si asa as fi vrut si eu sa fac dar nu am avut dubita cu gura suficient de mare cat sa intre pepenii inauntru. Asa ca am facut cu pepeni taiati felii.

De asemenea, am mai vazut retete de pepene murat cu usturoi si piper, foi de dafin si hrean. Ei bine, eu nu am pus pentru ca nu cred ca usturoiul merge cu pepenele si nici hreanul sau dafinul. Asa ca eu am folosit doar marar uscat si sare. Voi faceti cum stiti mai bine si cum va spune si intuitia, caci este super importanta, nu doar in bucatarie, ci in viata de zi cu zi, in orice aspect 🙂

Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!