Cat de des poti manca cartofi prajiti? Reteta mai sanatoasa

Dragilor, noi nu suntem facuti sa mancam doar broccoli fiert si salata verde stropita cu suc de lamaie. Ideal, am manca probabil doar mancare sanatoasa si poate ca am reusi sa traim pana la 100 de ani. Dar sa tinem cont de faptul ca mancarea trebuie sa ne produca placere, sa o mancam cu placere. Evident ca nu recomand sa ne cautam placerile vietii in mancare. Dar mancarea pe care o consumam trebuie sa ne placa, nu sa o mancam obligat fortat si cu gandul ca are simpla functie de a ne hrani si nimic mai mult.

Eu cel putin caut sa mananc alimente care imi fac bine si le gatesc de asa natura incat sa stiu ca isi pastreaza macar o parte din beneficii. Nu se poate mereu sa le pastram pe toate dar nici nu as incerca fiindca oricum organismul nostru stie cum sa le procure sub o forma sau alta.

Azi discutam despre cartofii prajiti si cat de des ii consum eu. Concret, macar o data pe luna avem cartofi prajiti in meniu. Nici nu discut sa scot cartofii prajiti din meniu si chiar am fost uimita sa aud ca sunt mame care nu dau copiilor niciodata cartofi prajiti.

Sa ne intelegem ca discutam despre cartofii prajiti acasa, unde putem sa ii preparam dupa o reteta mai sanatoasa:

  • tu alegi cartofii proaspeti, ii cureti, ii speli, ii tai. Eu nu folosesc niciodata cartofi congelati fiindca ii prefer pe cei proaspeti
  • tu pui in tigaia ta cea buna ulei de calitate si nu il refolosesti
  • tu incingi tigaia la o temperatura corecta si tigaia ta nu fumega niciodata, adica nu o incingi de asa natura incat sa sara uleiul ca dintr-un vulcan care erupe in acel moment
  • tu rumenesti cartofii atat cat trebuie si ii scurgi excelent de bine
  • tu prepari un mujdei de casa in care ai pus si un strop de ulei de masline ca sa aiba si antioxidanti in plus fata de cei pe care usturoiul oricum ii are
  • tu servesti cartofii prajiti alaturi de o salata care sa compenseze cu faptul ca se consuma un aliment prajit
  • tu stii ca nu se consuma cartofi prajiti in fiecare zi si nici in fiecare saptamana

Acum, fiecare face cum stie si cum doreste. Eu nu cred ca putem (si nici nu cred ca e cazul) sa ne ferim copiii de toata mancarea de acest gen. Mai prajim un cartof, mai facem o portie de paste cremoase, mai facem niste friganele sau eu stiu ce desert care are calorii mai multe. Nu e cazul sa mergem la niciuna dintre extreme. Nici prea prea, nici foarte foarte.

Este sfatul meu pentru copiii mei, sa consume si alimente crude, sa consume si alimente preparate termic si din cand in cand putem sa strecuram si o portie de cartofi prajiti. Nu moare nimeni de la asa ceva. Putem sa punem si un ou prajit peste cartofii prajiti si avem o masa delicioasa. Nu e o tragedie fiindca nu o consumam zilnic.

Cum combin eu cartofii prajiti:

  • cu branza de capra rasa peste ei
  • cu mujdei cu putin ulei de masline
  • cu sos de iaurt (mujdei + iaurt grecesc)
  • cu salata de varza
  • cu muraturi
  • cu salata de rosii, castraveti, ceapa verde, ulei de masline, sare, piper
  • cu rozmarin si/sau oregano adaugat peste cartofii prajiti imediat ce i-am scos din tigaie
  • cu salata de sfecla rosie fiarta cu sau fara hrean

Cam atat azi despre cartofii prajiti care starnesc atat de multe discutii. Sa ii facem, sa nu ii facem… Sa vedeti cand vor scapa copiii dupa o varsta de acasa si vor da iama in fast-food. Au mancat broccoli o viata intreaga si deodata descopera cartofii prajiti de la fast-food-uri… Multi copii compenseaza cand sunt mari fix cu alimentele care le-au fost interzise cand au fost mici. Solutia poate fi sa le dam cate putin din aceste alimente ca sa nu faca drama din lipsa lor.

Deci, echilibru, fara teama, fara mers la extreme.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!

Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe sfaturi:

Pagina mea de Facebook

Pagina mea de Instagram

Cele mai noi retete de pe site>>>