7 diete sanatoase si echilibrate, explicate pe intelesul tuturor

Dietele si-au castigat o reputatie proasta pentru ca sunt unele care chiar o merita si apoi sunt si diete bune pe care unii nu stiu sa le tina. Adica le tin dupa ureche. Asa ca multi oameni au alergie la cuvantul ‘dieta’.

Astazi voi incerca sa va conving ca nu toate dietele sunt rele. Sunt unele foarte aiurea, cum e cea cu supa de varza toata ziua. Va dati seama ce dezechilibre se nasc acolo?

Mai sunt si diete in care ti se cere sa mananci carne toata ziua, apoi carbohidrati toata ziua, apoi grasimi toata ziua samd. Nu sunt de acord sa mancam disociat fiindca organismul asimileaza nutrientii in mod combinat, cel mai bine.

Mai mult, sa tinem cont ca nu toate dietele sunt de slabire. Sunt si diete care te ajuta sa vindeci sau sa insanatosesti organismul. Acestea sunt dietele pentru patologii diverse.

De asemenea, mai sunt si diete care te ajuta sa acumulezi masa musculara. Si asta este deosebit de important, nu pentru slabire, nu pentru aspect, ci pentru ca masa musculara este super necesara pentru un organism sanatos, intr-o anumita masura.

Haideti sa trecem in revista si cateva dintre cele mai echilibrate diete:

  1. Dieta mediteraneana: ideala pentru orice varsta, de la cei mai mici si pana la cei mai in varsta. Promoveaza un stil de alimentatie super echilibrat, axat pe cereale integrale, legume si leguminoase, verdeturi, fructe, nuci si seminte, carne alba, ulei de masline si alte alimente specifice bazinului mediteranean.
  2. Dieta alcalina: ideala pentru adulti, axata pe alimente de origine vegetala, precum: legume si verdeturi, leguminoase, nuci si seminte, lapte vegetal, fructe de orice fel, cereale integrale samd. Dieta alcalina este minunata pentru ca promoveaza alimentele care contribuie la realizarea unui mediu usor alcalin in organism. Mediul acid favorizeaza raspandirea si dezvoltarea bacteriilor si virusilor. Proteina de origine animala este cea care da aciditate cel mai mult.
  3. Dieta Montignac, cu indice glicemic redus: este dieta mea preferata din toate timpurile si dintre toate dietele. O iubesc si o combin de cele mai multe ori cu dieta mediteraneana. Dieta Montignac se bazeaza pe alimente cu indice glicemic redus – mediu, pana in 55. Fiecare aliment are un anumit indice glicemic si in functie de acest indice, alimentele vor aduce o anumita incarcatura glicemica. Automat, unele alimente ingrasa mai mult decat altele, evident. Una este sa mananci o banana coapta, alta este sa mananci o banana verde. Indicele glicemic difera.
  4. Dieta ovo-lacto-vegetariana: este o dieta minunata, la fel ca cele de mai sus. Promoveaza consumul de legume, leguminoase, nuci, seminte, fructe, cereale integrale, uleiuri sanatoase, oua, lactate. Deci este dieta vegetariana la care mai adaugam oua si lactate. Sunt multi adepti ai acestei diete. Este o dieta ideala pentru cei care doresc aport mare de nutrienti si calciu.
  5. Dieta vegetariana: legume, leguminoase, verdeturi, nuci si seminte, fructe, soia, naut, linte, cereale integrale si nu numai. La o prima vedere pare ca avem foarte putine alimente la dispozitie dar adevarul este ca dieta vegetariana este super bogata si extrem de sanatoasa. Este ideala pentru numeroase boli si afectiuni.
  6. Dieta Paleo: este fix dieta vegetariana la care adaugam anumite tipuri de carne. Nu se accepta lactatele si nici alte alimente specifice. Dieta paleo este dieta vanatorilor, asa cum este ea denumita intre cunoscatori. Nu pot sa spun ca este dieta mea preferata dar sunt foarte multi medici care o recomanda pe anumite patologii. Se slabeste foarte mult cu Paleo, adevarat. Si cu efecte pe termen lung, fara efecte adverse majore. Ideea e sa nu exagerati cu carnea caci in dieta Paleo nu despre asta e vorba.
  7. Dieta Keto: este o dieta minunata dar pe termen scurt. Nu se tine Keto for ever and ever ci pentru atingerea anumitor obiective. Keto este studiata pentru efectele pozitive la pacientii cu diabet, cancer, epilepsie, autism, ADHD si nu numai. Keto este o dieta pe care trebuie sa stii cum sa o tii si o tii doar cu un specialist alaturi. Este o dieta care promoveaza un raport de macronutrienti de 65% lipide, 25% proteine, 10% carbohidrati si uneori balanta atarna mai jos la carbohidrati. Depinde de recomandarea medicului nutritionist care va indruma si va monitorizeaza.

Toate dietele de mai sus sunt posibile alegeri pentru voi insa doar un medic nutritionist ar putea sa va spuna care este alegerea perfecta. Fiecare dieta se va alege tinand cont de:

  • varsta dvs.
  • sexul dvs.
  • inaltime, greutate
  • obiectivele dvs.
  • patologiile dvs.
  • stilul de viata
  • nivelul de activitate si nu numai

Va recomand sa investiti in sanatatea dvs. si sa fiti in atentia unui medic nutritionist. Nu va ganditi ca mergeti la el lunar. Poate va fi nevoie sa mergeti de 2-3 ori pe an. Va face analize, vede cum va alimentati, va spune cum stati cu nivelul colesterolului, trigliceridelor, glicemia, insulina, hemoglobina glicozilata samd. Sunt analize esentiale pentru a preveni diabetul si numeroase boli ce tin de modul in care ne alimentam si nu numai.

Nu, nu sunt medic nutritionist. Eu sunt tehnician nutritionist si eu pot doar sa urmez recomandarile unui medic nutritionist pentru a concepe planuri alimentare corecte.

Apropo, daca stiti vreun medic nutritionist care are nevoie de un tehnician pasionat, dati-mi de veste. Este urmatorul proiect pe lista mea de dorinte!

Sanatate maxima va doresc si mult succes in tot ce faceti!