Vine vara, cum ne răcorim?

.fb-like {overflow: hidden !important;}

freshful

Vine vara

Vine vara, începe să fie cald și noi începem să căutăm soluții pentru a ne răcori. Prima tentație este să căutăm băuturi și alimente reci, dar există și un “dar”. Apoi, tentația este să mâncăm mai liber, mai în oraș, mai ca și cum am fi în concediu. Totuși, până la concedii și vacanțe, hai să vedem cum rămânem în formă și cu energie, alegând inteligent.

Cum ne hidratăm?

Hidratarea este extrem de importantă pentru funcționarea organismului, dar cel mai vizibil este nivelul de energie. Cei mai mulți oameni se simt fără energie, consumă cofeină în exces sau intră într-o stare de anxietate sau confuzie (brain fog) din cauza deshidratării. Sănătatea pielii și a organelor interne (în special inimă, rinichi) depinde de nivelul de hidratare. Evident, deshidratarea reduce performanțele fizice și crește riscul de accidentare.

Nivelul de hidratare poate fi verificat foarte ușor în culoarea urinei de dimineață: trebuie să fie galben deschis. Iar atunci când suntem în aer liber deshidratarea apare mai rapid, fără să ne dăm seama.

Pe primul loc trebuie să fie apa, apoi putem recurge și la alte surse: ceaiuri, supe, sucuri de fructe diluate cu apă, băuturi răcoritoare, iaurt (ayran) etc. Și unele alimente pot fi sursă de hidratare: salatele, legumele, fructele.

Ideal este să bem pe toată durata zilei, cu înghițituri mici, fără să așteptăm instalarea senzației de sete. Când apare setea deja performanțele fizice și inelectuale au fost diminuate. Iar apoi apa are nevoie de ceva timp pentru a ajunge unde este nevoie de ea, nu se întâmplă instantaneu.

Ice tea (ceai rece, cu gheață)

Ne va ajuta să avem și energie (ceaiul verde), să ne hidratăm, are antioxidanți, se bea mai ușor decât “apa chioară”. Eu fac un ceai mai concentrat la care adaug ulterior cuburi de gheață sau apă rece. Îl mai îmbogățesc cu suc de lămâie și un îndulcitor cu cât mai puține calorii (xilitol, eritritol, stevia). Se poate bea și neîndulcit.

Un alt beneficiu este că senzația de foame poate fi diminuată pur și simplu printr-un consum mai mare de apă. Odată cu înaintarea în vârstă, senzația de sete poate fi confudantă cu cea de foame. Deci, de fapt, nu îți este foame ci ai nevoie de hidratare.

Citronadă

Combin suc fresh de lamâi, lime, portocale, mandarine, grapefruit (ce am prin casă) cu zahăr brun de trestie (nerafinat) pentru “baza” citronadei, apoi voi adăuga apă carbogazoasă rece. Rămâne acidulat doar cât trebuie.

Cum de apare felia întreagă de portocală în cană? Coaja acestor portocale nu a fost tratată, le-am ales special așa când am comandat (click pentru detalii).

limonada

limonada

Atenție la caloriile lichide! Cantitatea de zaharuri din sucurile de fructe și chiar din limonadă poate avea un impact semnificativ asupra totalului zilnic dar și asupra glicemiei. Deci încercăm să bem băuturi cât mai diluate, eventual după ce facem sport și reducem carbohidrații din restul surselor (garnituri, dulciuri).

Alimente reci vs. alimente calde

Când ne este cald intuiția (greșită) este să căutăm băuturi și alimente reci. Da, pe moment ele ne vor răcori, dar pot determina corpul să producă și mai multă căldură (da, așa ne menținem în viață). Deci dacă suntem expuși la căldură sau nu vrem să ne facem lac de transpirație, la temperatura “camerei” (sau doar ușor răcite) este de preferat.

Fructele cu puține calorii (căpșune, fructe de pădure) sunt și ele pe listă, inclusiv bio și de la producători locali.

căpșune

căpșune

Dar da, o înghețată de calitate, un cocktail fără alcool sau chiar câte o bere rece ne dau o plăcere deosebită.

Pe freshful.ro am găsit o varietate mare de înghețate și sorbet-uri, vin congelate, datorită transportului în mașini frigorifice. Au inclusiv fără lactoză, vegane, pentru toate preferințele.

În zonele calde ale lumii oamenii se răcoresc vara tot cu ceai fierbinte, după senzația inițială apare o răcorire mult mai profundă și stabilă în timp.

Ce evităm?

În general, sunt de evitat cantitățile mari de grăsimi, prăjeli, carnea greu de digerat. Atenție la cofeină (cafea, băuturi energizante), alcool, ceai verde. Ele pot contribui la deshidratare, deci trebuie compensate cu mai multă apă.

Ce alimente mâncăm?

Alimentele de vară sunt carnea slabă (pui, curcan), pește și fructe de mare, multe salate de crudități și legume (inclusiv sub formă de supă sau ciorbă), iaurt, fructe. Cum spuneam, înghețata, băuturile răcoritoare, alcoolul… vin de la sine, deci dieta trebuie ajustată în jurul lor, de fapt.

Gazpacho

Este o supă rece, cu bază din castraveți, roșii, ceapă, usturoi, ulei de măsline, oțet, sare. Am pus și tulpină de țelină (am găsit “bio”). Pătrunjelul este însoțit de coriandru, pentru o aromă mai puternică, exotică. Se face foarte simplu: toate ingredientele și niște apă rece la blender, până când are consistența pe care ne-o dorim. Mie îmi place să mai simt legumele, nu o fac foarte fină. Se poate adăuga apă și la final, după preferință.

gazpacho

gazpacho

Rețeta originală presupune și pâine, așa că am aromatizat felii de baghetă cu un mix “andaluz” și puțin ulei de măsline. La Freshful pâinea cu maia este făcută în brutăria proprie, în fiecare zi, deci vine proaspătă și ține mai mult timp.

Alte gustări

Dacă ne hidratăm suficient sunt permise sau chiar necesare (dacă transpirăm mult) alimentele sărate: am pus aici somon afumat, sardine marinate, mozzarella, guacamole. Toate pot fi mâncate reci și reprezintă gustări sănătoase și hrănitoare pentru zilele calde.

Am găsit și mozzarella fără lactoză, foarte interesant pentru cei care au intoleranță, acum se pot bucura de un “caprese” aromat cu rucola și busuioc proaspăt.

caprese

caprese

Lista scurtă de concluzii:

  1. bem suficientă apă chiar înainte să ni se facă sete
  2. avem grijă la totalul caloriilor
  3. mâncăm cât mai multe legume
  4. alimentele sărate sunt permise
  5. ne bucurăm de vară, făcându-ne și poftele 🙂