Cartofi dulci si broccoli la cuptor, cu ulei de masline si usturoi

Este o mancare sanatoasa, un preparat tipic mediteranean, o reteta asa de simpla incat veti dori sa o repetati cu fiecare ocazie cu care gasiti cartofi dulci la supermarket. Va las mai jos o reteta super delicioasa si sanatoasa in care puteti sa folositi cu incredere si alte legume care va plac, nu doar cele folosite de mine.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru a pregati o delicioasa mancare de legume la cuptor:

  • 2 cartofi dulci mari
  • 400 grame de broccoli sau un buchet mare – nu prea conteaza cantitatile
  • 2 cepe rosii sau albe
  • 4-5 catei de usturoi
  • sare si piper dupa gust
  • 5-6 linguri de ulei de masline
  • sucul unei lamai

Modul de pregatire este super simplu si rapid. Practic, tocam legumele si le punem la cuptor. Focul sa fie mediu – potrivit si sa nu plecati prea departe de cuptor ca sa fiti pe faza cand sunt legumele gata.

Iata si pasii, pe larg:

  1. Curatam cartofii de coaja, ii spalam si ii tocam cuburi.
  2. Spalam broccoli si il tocam in cuburi/ buchetele mici si frumoase.
  3. Tocam ceapa pe sferturi si tocam usturoiul marunt.
  4. Punem totul intr-o tava de cuptor, cu sare, piper, ulei de masline, o cana mare de apa.
  5. Dam tava de legume la cuptor si le lasam acolo timp de 40- 45 de minute la foc mediu. Este posibil sa trebuiasca sa lasati legumele si mai mult la cuptor. Ideal este sa le incercati si sa aveti cartofii dulci moi, sfaramiciosi  🙂
  6. Serviti cu mujdei proaspat sau ca atare, stropit cu suc de lamaie 🙂

Este o garnitura delicioasa dar este si o masa in sine. Puteti sa o serviti pe post de pranz sau pe post de cina si este o optiune sanatoasa si hranitoare, bogata in nutrienti. Cel mai mult si mai mult ne intereseaza sulforafanul din broccoli si betacarotenul din cartofii dulci + antocianii din ceapa. Sunt 3 antioxidanti exceptionali pe care ii putem lua din suplimente naturiste dar mai bine o facem in timp ce mancam. Tot dam un ban pe mancare, de ce sa nu fim siguri ca avem acolo si nutrienti importanti pentru sanatate.

Cat despre antioxidanti, va spun ca sunt implicati in lupta contra multor forme de cancer si in acelasi timp ajuta la detoxifiere si la lupta impotriva imbatranirii premature.

Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!