Idei freshful de sandwich pentru copii

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Idei Freshful de sandwich pentru copii, la pachețel

Pachețelul sănătos este util atât copiilor cât si adulților. Mulți dintre noi avem un timp limitat (mai și muncim) așa că ne trebuie soluții simple, sănătoase, pe gustul copiilor, ca aceștia să crească frumos. V-am pus mai jos și link-uri direct către produse, pentru cei care sunteți în București sau împrejurimi, puteți comanda direct. 

Alimentația este foarte importantă și pentru performanța școlară, nu doar pentru imunitate, sport și creșterea armonioasă. Studiile arată că atât micul dejun cât și masa de la prânz sunt extrem de importante pentru copii. Așa cum sunt și pentru adulți. Toate aceste idei pot fi folosite, ajustând cantitățile, pentru oricine dorește să aibă o alimentație sănătoasă.

În familie noi împărțim aceste sarcini, deci ideile se adresează și “tăticilor” nu doar “mămicilor”. Dar timpul nostru este foarte limitat, chiar nu ne mai permitem să pierdem timpul în supermarket așa că ne facem planul și comandăm pe Freshful by eMAG. De când am abonament Genius, am și livrare gratuită. Eu intru întâi la secțiunile “Save me” și de oferte, pentru că mă interesează să reduc risipa alimentară dar și bugetul personal. Produsele sunt în termenul de valabilitate și sigure, inclusiv pentru copii.

Avem două direcții principale: sandwich-uribiscuiti / batoane. Bineînțeles fructele, bastonașele de legume, pungulițele cu mixuri de nuci și semințe și iaurtul se înțeleg de la sine.

Sandwich-uri și wrap-uri

Aici alegem o pâine cât mai hrănitoare, sunt câteva variante de pâine cu maia, cu semințe și chiar fără gluten. Pâinea cu maia folosește o drojdie diferită de cea industrială și are o perioadă mai lungă de dospire, ceea ce o face mai gustoasă și mai bine tolerată de sistemul digestiv. Pentru consumul lor energetic este nevoie și de acești carbohidrați. Copiii sunt în creștere, se mișcă mult, depun efort intelectual. Este nevoie de acea glucoză. Celelalte ingrediente vor reduce semnificativ indicele glicemic, deci rezultă o masă echilibrată, la final.

Este de preferat să folosim un sandwich-maker pentru a usca puțin pâinea și a o face ușor crocantă, preferată de copii. Avem grijă să nu o ardem, îi dăm doar o culoare aurie, nu maro închis sau neagră.

Le vom “umple” cu o sursă de proteine dar și cu câteva bucățele de legume sau frunze de salată. Frunzele de salată au atât rol de protecție pentru pâine (să nu se înmoaie) cât și un rol educațional: copiii trebuie să fie obișnuiți să mănânce legume și frunze. Rolul lor nutrițional va fi mai important la vârsta adultă dar nu este de neglijat nici la cei mici.

Iată câteva idei, dar suntem liberi să le amestecăm cum vrem:

Ciabatta cu prosciutto

Noi alegem prosciutto cotto bio, dar pot fi orice variante de “mușchi” curat, pe care să îl feliem subțire, inclusiv de la micii producători locali. Aș evita, totuși, carnea afumată dacă produsul este destinat copiilor. Un adaos de rucola este preferat de copilul nostru (l-am “dresat” de mic) dar puteți pune niște frunze mai neutre (iceberg) dacă asta este preferința. Un muștar natural, nepicant, completează gustul delicios.

Ne place această ciabatta cu semințe de susan, vine la pachet de 4 bucăți, din una ies două mini-sandwich-uri tocmai bune pentru copii, ca dimensiune.

Baghetă cu ton și porumb

Soluția simplă și la îndemână oricând salata de ton cu porumb, poate fi pusă în mijlocul unei baghete. Tonul este de preferat să fie la borcan și în ulei de măsline, pe care îl scurgem foarte bine. Copilul nostru preferă și Rio Mare. Dacă nu este mărunțit atunci îl vom mărunți noi, împreună cu celelalte ingrediente: pulpă de lime sau lămâie, porumb bine scurs, câteva capere, dacă preferă. Chiar și puțină ceapă verde, tocată, pătrunjel.

Noi scoatem miezul din baghetă și punem mix de salată în loc. Este absolut delicios și foarte hrănitor.

Wrap cu avocado și somon

Se face foarte rapid, mai ales că acum găsim disponibil avocado “RTE” (ready to eat), pe care îl feliem subțire și îl punem alături de somonul file și câteva feliuțe de ardei. De asemenea, se poate face o variantă cu mix de varză albă și roșie, dată prin răzătoare și lăsată puțin cu sare, apoi scursă de zeamă prin presare.

Pe Freshful by eMAG avem mai multe variante de somon, de la sălbatic la bio, afumat sau neafumat, marinat sau simplu. Îl stropim în prealabil cu puțin suc de lămâie, îl va marina suplimentar și îl va proteja de oxidare.

În loc de somon putem folosi orice alt tip de pește preferăm: hering file marinat, sardine (chiar pastă de sardine). 

Pentru wrap noi preferăm varianta fără gluten, dar puteți pune orice vă place. La final, după “rulare” îl presăm puțin la sandwich maker.

Sandwich cu cremă de brânză și ardei

Pentru copii este de preferat brânza de capră dar putem folosi orice alt tip de brânză sau chiar urdă. Brânza de capră poate fi direct cremă sau o putem face noi, cu puțin iaurt, condimente. Pâinea va fi projetată cu felii foarte subțiri de morcov.

În loc de brânză putem face o cremă de urdă cu mărar, mie îmi place varianta aceasta, de Ibănești. Urda reține din lapte proteinele cu valoare biologică foarte înaltă (este făcută din zer), are mai puțină grăsime decât brânza.

Sandwich cu piept de pui la cuptor

Eu îl văd ca pe o variantă oricând la îndemână, comand direct piept de pui feliat, îl marinez cu ulei de măsline, iaurt, lămâie sau portocală și condimente de șaorma, apoi îl fac la cuptor, cu o seară înainte. Nu trebuie ținut în frigider, va sta foarte bine în cuptor sau într-un vas acoperit, la temperatura camerei. Ca legume, frunzele de salată se potrivesc foarte bine. 

Pentru diversitate, în loc să îl marinăm îl putem trece prin mălai și amestec de ou cu puțin ulei de măsline și ierburi de provence de câteva ori, alternativ, apoi prin fulgi de porumb și rezultă șnițele crocante la air fryer sau la cuptor. În acest caz am putea chiar renunța la pâine, este suficient învelișul.

Sandwich cu omletă

Dacă nu le-ați dat copiilor ouă de dimineață atunci acest sandwich simplu de făcut chiar cu o seară înainte va fi ușor de mâncat și foarte gustot și hrănitor. Cea mai bună variantă este cu frittata (omletă la cuptor) dar se poate face și o omletă normală, la tigaie, bine scursă de ulei (pe un șervet de hârtie).

Lipie cu hummus și tabouleh

Hummusul are proteine vegetale, fibre, grăsimi sănătoase (din pasta de susan). Pătrunjelul dă o notă “fresh” și completează foarte bine gustul ingredientelor principale. Este varianta vegană sau de post, nu are aceeași valoare nutritivă pentru copii ca celelalte dar prin combinarea ingredientelor este o masă aproape completă. Putem adăuga chiar puțin iaurt grecesc sau labneh bine scurs de zer.

Eu prefer să fac singur hummusul dar am găsit în gama Freshful și variante gata făcute, inclusiv certificate Bio.

Cum educăm copiii să mănânce mâncare și nu doar gustărele, chipsuri, dulciuri?

Este un proces care trebuie să înceapă de la cea mai fragedă vârstă, dar gustul lor se reeducă ușor. Testăm diverse variante acasă, până aflăm ce le place, apoi facem doar modificări ușoare, pentru diversitate. Din cele șapte variante de mai sus, cu siguranță că unele se vor potrivi chiar și pentru cei mai mofturoși dintre copii.