Mămăligă cu brânză

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

mămăligă cu brânză

Mămăligă cu brânză

E ușor să facem o mămăligă cu brânză clasică, dar iată o variantă care include mozzarella și niste legume gustoase: roșii cherry coapte, kale (un fel de varză), usturoi. Eu vânez tot timpul reducerile de pe freshful.ro, în special secținea SaveMe (produse cu termen de valabilitate redus, dar încă bune pentru consum). Nu am timp de pierdut prin supermarket așa că îmi este mai ușor să comand. Un alt avantaj este că am livrare gratutiă cu Genius de la eMAG. Cel mai des comand carne de vită maturată, excelentă și fragedă, o găsiți în rețetele și postările mele.

Mămăliga cu brânză este o variantă bună de cină, dar fiecare dintre noi va trebui să ajusteze cantitățile în funcție de necesarul propriu. Putem pune mai multă brânză (dacă vrem mai multe proteine), putem alege brânză slabă (dacă vrem mai puține grăsimi).

Merge foarte bine și rece, a doua zi la micul dejun, eventual cu câteva ouă ochiuri lângă.

Mămăligă

E bine să avem în casă un stoc de ingrediente uscate și conserve, care se păstrează bine în timp, iar dacă am găsit mălaiul la reducere, am profitat. Porumbul are, pe lângă carbohidrați complecși, ceva proteine și chiar antioxidanți (zeaxantina, pigmentul galben). Ne scoate oricând din încurcătură, pentru că o mămăligă se face rapid și ține bine de foame. Dacă vrem să îi reducem indicele glicemic atunci mai adăugăm o sursă de grăsime (eu am pus puțin parmezan) și turmeric (reduce sensibilitatea la insulină și este și el antioxidant).

Brânză

Am decis să o includ în mămăligă, să fie o surpriză pentru cine mănâncă, să o găsească ascunsă acolo. Pentru că mozzarella folosită de mine are mai multă apă (zer), am mers pe proporția de 2:1 (apă și mălai, în volum). Am adăugat biluțele la final, cât să se topească, dar nu complet.

Legume

Roșiile erau bine coapte, deci foarte aromate, dar asimilarea maximă a licopenului apare când sunt preparate termic și însoțite de o sursă de grăsime (aici, uleiul de măsline). Am început cu varza kale, am curățat și spălat frunzele, le-am tăiat, apoi le-am frecat cu sare și zeamă de lămâie. Le-am lăsat deoparte cât am tăiat usturoiul și am spălat roșiile. Începem cu usturoiul, în puțin ulei de măsline, apoi adăugăm apă și roșiile, care astfel se vor fierbe/coace în tigaia cu capac. Am adăugat și frunzele, apoi le-am lăsat până s-au frăgezit suficient. Ies absolut delicioase așa.

Varza kale are beneficii deosebite pentru sănătate, pe lângă fibre, sulforafan și vitamina K. Poate fi înlocuită cu varză normală, dacă nu avem. Sau putem folosi orice alt frunze verzi, cum am avut și eu ca variantă valeriana bio, de la Eisberg, luată tot la reducere.

Alte condimente

Putem folosi orice condimente ne plac: ceapă în loc de usturoi, piper, boia dulce/iute sau alte plante aromatice. Aici și parmezanul are rol de condiment, fiind bogat în gustul savuros, umami.