Quinoa cu legume

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Quinoa cu legume

quinoa

quinoa

Am făcut o quinoa cu legume care poate fi folosită ca garnitură la orice tip de carne sau pește. De asemenea, putem include năut sau linte și devine o rețetă de post (vegană). Rețetele de toamnă sunt mai calde, mai aromate, ele “prind” și legumele de vară, dar și zilele mai răcoroase, care “cer” o minimă preparare termică și o servire măcar la temperatura camerei.

Ingrediente

Cerealele (orez, porumb, grâu/paste) și chiar pseudocerealele (quinoa, hrișcă, amarant) au o cantitate mare de carbohidrați și una relativ mică de fibre. Dacă le folosim drept garnitură este bine să le asociem cu legume, astfel încât volumul să fie mai mare, indicele glicemic mai mic și cantitatea totală de calorii să fie mai ușor de controlat. Spănăcelul poate fi și de la conservă, dar am profitat de cel bio, proaspăt, de la Eisberg.

Pentru quinoa modalitatea de preparare este ceva mai complexă decât la orez: trebuie spălată, înmuiată și apoi fiartă. Dar merg pe varianta rapidă, cea de la conservă fără BPA de la d’aucy este făcută deja perfect. Chiar dacă are mai multe fibre și proteine față de orez, de exemplu, sunt binevenite și legumele. Pe lângă fibre avem și antioxidanți, vitamine, minerale, gust.

Am mai găsit roșii încă bune, coapte la soare, ceapă roșie, usturoi. Dar putem include și rădăcinoase (morcov, țelină, sfeclă roșie).

Preparare

Cea mai simplă și rapidă metodă este la tigaie: ulei de măsline, sare, piper, apă sau supă de legume/carne, poate puțin sos de soia. Când legumele sunt înmuiate adăugăm quinoa, mai amestecăm puțin și apoi le lăsăm cu capacul pus, să se “împrietenească” mai bine. Observăm din imagine că nu ardem legumele, doar le preparăm cu minimul necesar de expunere la căldură. Așa vom menține și chiar vom potența gustul și calitățile lor nutritive. Nu vrem să se formeze compușii toxici dacă le “călim” sau “prăjim” după metodele clasice. Putem începe cu ceapa și usturoiul doar în ulei de măsline, dar va trebui să fim atenți când adăugăm roșiile și apoi lichidul.

Deci, să ne bucurăm de această rețetă de quinoa cu legume, fie că va fi garnitură sau masă de sine stătătoare, alături de surse de proteine vegetale.