Sezonul de roșii, la final

.fb_iframe_widget span{width:460px !important;} .fb_iframe_widget iframe {margin: 0 !important;} .fb_edge_comment_widget { display: none !important; }

Sezonul de roșii, la final

fasole

fasole

Se tot vorbește despre roșii, ca legumă-etalon în alimentația românească. De parcă nu ar exista alte legume. Deși ele sunt fructe. Există un motiv pentru asta: sunt foarte gustoase, au acea componentă de “umami”, gustul savuros. Merg aproape cu orice, ba chiar există tendința spre exces vara, cu brânză.

Sezonul roșiilor

Roșiile adevărate sunt cele coapte bine la soare. Atât. În rest vorbim despre un compromis. Roșiile cherry sunt ceva mai bune și în extrasezon (iarna) însă prețul lor va fi semnificativ mai mare. În funcție de vreme putem profita de ele chiar până în octombrie câteodată. Apoi vin cele de seră și cele importate din zone mai calde. Este absolut normal să nu fie “ca roșiile de când eram copii”, nu mai sunt nici măcar aceleași soiuri. Nu au cum să fie coapte și culese la fel. Încep să fie de preferat variantele uscate sau sub formă de suc, bulion (conservate).

Un lucru interesant: anumiți fitonutrienți (antioxidanți) din roșii, cum ar fi licopenul, se asimlează mai bine atunci când roșiile sunt gătite și se asociază o sursă de grăsime.

Roșii cu fasole cu bob mare și busuioc

Am pregătit pentru finalul de sezon o salată de roșii cu fasole cu bob mare (în loc de brânză), bine aromatizată cu busuioc. Pot “primi” și usturoi zdrobit, puțin ulei de măsline și chiar un strop de oțet balsamic. Chiar dacă roșiile sunt acide, oțetul merge foarte bine cu fasolea. Prefer această fasole cu bob mare, de la d’aucy (conservă fără BPA) pentru că au o textură și un gust mai speciale. Evident, am în vedere și economia de timp. Nu au zahăr sau conservanți și metoda “al vapore” (în vid) le păstrează solide, gustoase, foarte potrivite pentru salate, fiind fierte exact cât trebuie.

Roșiile au fost de grădină, dar acum se găsesc și de cumpărat variante tot “de grădină”, de exemplu eu comand de la Freshful by eMAG (am transport gratis cu Genius) legume cultivate în apropierea Bucureștiului, după metode tradiționale.

alimente de toamna

alimente de toamna

O văd ca pe o alternativă la brânza cu roșii, de care se cam face abuz. Mai multe studii științifice arată că înlocuirea unei părți a proteinelor zilnice cu surse de origine vegetală are nenumărate beneficii pentru sănătate, inclusiv prelungirea vieții. Motivele sunt multiple: alt profil de aminoacizi, absența unor riscuri care sunt asociate cu carnea (în special provenite din modul de a o găti), plusul de fibre (efectul prebiotic pentru microbiom).

Busuiocul l-am cules din propria jardinieră, are antioxidanți și fibre, plus aroma binecunoscută. Îl găsim și în sezonul rece, atât la ghiveci cât și proaspăt.