Ciulama de hribi ca in Moldova. Cea mai gustoasa mancare de ciuperci

Hibrii sunt ciuperci extrem de gustoase si specifice Moldovei. Se gasesc in padurile in care s-a nascut mama si unde a copilarit. Ciupercile erau hrana de baza pentru multe familii din sat. Buretii (ciupercile) de tot felul erau culesi in sezonul lor, uscati cu grija si folositi pe tot timpul anului. Foarte des singura mancare intr-o zi era un castron de ciuperci cu o mamaliga mare. Toata lumea aflata la masa manca din acelasi castron.

Ciupercile, urzicile, corcodusele si verdeturile pe care altii le considera buruieni erau pe vremuri hrana de baza pentru multi oameni. Mama a fost un copil care a crescut cu urzici, ciuperci, macris, stevie, malai si coarne (un fel de corcoduse). Si desi nu a fost usor nu se plange niciodata. Isi aminteste ce a fost mai frumos din copilaria ei. Iar astazi eu iau toate amintirile ei si vreau sa le transform intr-o carte de retete culinare moldovenesti 🙂 Cu povesti parca desprinse din basme 🙂

Sa revenim la ciuperci 🙂 Hribii, ghebele, panisoarele sunt printre cele mai gustoase ciuperci din padurile Moldovei. Ideea este sa stii sa le culegi sau sa ai alaturi de tine persoane care culeg ciuperci de mult timp.

Daca nu aveti hribi puteti folosi Champignon.

Reteta mea de ciulama de hribi este deosebit de simpla si merge de minune si cu Champignon:

Iata ingredientele de care aveti nevoie:

  • 1 kg de hribi congelati (se gasesc la magazine) sau 1 kg de ciuperci Champignon brune
  • 10 catei de usturoi
  • 4 linguri de faina
  • 5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare si piper
  • patrunjel tocat marunt
  • 2 cani de lapte

Mod simplu de preparare pentru o ciulama moldoveneasca autentica:

  1. Ciupercile proaspete se spala si se curata frumos. Cele congelate se lasa putin la topit, sa se desprinda cuburile intre ele.
  2. Ciupercile se adauga intr-un ceaun incapator. Adaugam uleiul de floarea soarelui, sare si piper.
  3. La foc mic lasam ciupercile sa sfaraie pana cand incep singure sa isi lase apa lor. In aceasta apa vor fierbe.
  4. In functie de ciuperci, de tuci si de cat de tare dati focul (noi, moldovencele dam focul tare de tot 🙂 ), ciupercile se vor prepara mai rapid sau mai lent. Eu le las minim 45 de minute indiferent ce ciuperci am 🙂 Asta ca sa fiu sigura ca sunt bine facute. Am mancat intr-un an ciuperci nefacute si am avut o indigestie groaznica.
  5. Cand ciupercile nu mai au niciun pic de apa, doar ulei si incep sa sfaraie pe fundul ceaunului inseamna ca sunt gata. In acest moment este timpul sa stingem focul temporar. Ciupercile sa fie lucioase, bine facute, aproape fripte 🙂 Cunoscatorii inteleg ce spun.
  6. Separat amestecam faina cu laptele. Folositi un tel ca sa fie mai usor. Incorporati faina cu laptele si turnati acest amestec peste ciuperci, direct in ceaun.
  7. Dati foc la ceaun dar focul sa fie mic. Amestecati bine cu o lingura de lemn si lasati ciulamaua sa fiarba linistita.
  8. Daca aveti prin casa un pic de visinata va puteti omeni cu cei dragi. Ciulamaua este aproape gata 🙂 Inca 5 – 6 minute la foc mic.Daca nu ati facut cumva o mamaliga adevarata, puteti pregati rapid o salata de varza sau scoateti muraturi din camara 🙂

Serviti ciulamaua cum doriti. Calda, fierbinte ca focul, rece, cum va place. Eu o mananc fierbinte, sa ma friga si sa trag aer in timp ce incerc sa mestec dumicatul ca sa il racesc :)) Nu ma intrebati de ce. Nu stiu nici eu. Doar ca nu imi place sa mananc mancare rece.

Sa aveti pofta si multa sanatate! Sa va bucurati de mancare buna alaturi de oamenii pe care ii iubiti!